Botond, Mózes
EUR 389,55 Ft
USD 373,39 Ft
12 °C
29 °C

Csillogás helyett takarékosság

2002.03.13. 12:34
Szerdán nyílik a CeBIT információ-technológiai kiállítás Hannoverben. A tavalyi év IT tapasztalatai alapján idén nem annyira a látványos új termékek, mint inkább a költséghatékonyságot és termelési kihasználtságot növelő újítások lesznek a kiállítás fókuszában. Azért a kütyük sem maradnak el - a színes kijelzős mobil sztárszerepre tör.
Miközben az IT-szektor a 2000-es rekordévet követő tavalyi, a szeptember 11-i támadások után még inkább elmélyülő gazdasági visszaesés miatt várhatóan a költséghatékonyságot növelő újításokra figyel leginkább, addig a várhatóan több százezres közönséget továbbra is a látványos szoftveripari, e-kereskedelmi és multimédiás fejlesztések miatt látogat majd ki a hannoveri vásárközpontba.

Kinek kell több 640K-nál?

A nagy múltra visszatekintő CeBIT-en mutatkozott be annak idején az első 8 bites számítógép, a Microsoft MS-DOS oprendszere, a C64-es és az Apple Newton palmtopja. És itt hangzott el 1981-ben Bill Gates nevezetes kijelentése arról, hogy senkinek nem lesz soha szüksége 640 kilobájtosnál nagyobb memóriájú számítógépre. Idén azonban a high-tech játékok helyett várhatóan a biztonságos és költségkímélő megoldások kerülnek előtérbe - írja a Reuters.

Józan befektetők

A befektetőket ugyanis józanabbá tette az IT-cégek értékének tavalyi meredek zuhanása. Tavaly ilyenkor, ha egy cég új termékkel állt elő, részvényeinek árfolyama azonnal megugrott. Most a fundamentalisták - a pénzügyesek sokkal fontosabb szerepet játszanak, és az emberek elsősorban az iparág talpraállását várják - nyilatkozta egy nagy londoni bank telekommunikációs elemzője a Reutersnek.

A színes kijelző a sláger

A kütyük még így is jelentős szerepet kapnak a kiállításon, Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója például a mobil kommunikáció és szórakoztatás témakörében tart beszámolót. Előadása felvezetője lehet a cége és a Nokia közti, a mobil szoftverpiacon folyó versenynek. Ez utóbbi cég termékeit várják egyébként leginkább a kiállítás látogatói. A Nokia színes kijelzős készülékeivel, köztük várhatóan az első 3G-telefonnal készül a kiállításra.

Eközben az elemzők a 3G-mobilhálózatok licenszeit elnyerő cégek jövőbeni befektetési hajlandóságát találgatják. A vélemények szerint a jogosultságra költött hatalmas összegek miatt ezek el fogják halasztani további beruházásaikat. A kiállítás slágertémája lehet még az IT-biztonság, tekintve hogy a kormányzatokban egyre fokozódik a félelem az országukat érő terrortámadás lehetősége miatt.

Tucatnyi magyar

A CeBIT-en közel nyolcezer cég állít ki, ezek hatvan százaléka német. A második legtöbb kiállító Tajvanról érkezik, őket az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Dél-Korea követi. Magyarország több mint egy tucat kiállítóval jelenik meg az információ-technológiai seregszemlén.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek