Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csillogás helyett takarékosság

2002.03.13. 12:34
Szerdán nyílik a CeBIT információ-technológiai kiállítás Hannoverben. A tavalyi év IT tapasztalatai alapján idén nem annyira a látványos új termékek, mint inkább a költséghatékonyságot és termelési kihasználtságot növelő újítások lesznek a kiállítás fókuszában. Azért a kütyük sem maradnak el - a színes kijelzős mobil sztárszerepre tör.
Miközben az IT-szektor a 2000-es rekordévet követő tavalyi, a szeptember 11-i támadások után még inkább elmélyülő gazdasági visszaesés miatt várhatóan a költséghatékonyságot növelő újításokra figyel leginkább, addig a várhatóan több százezres közönséget továbbra is a látványos szoftveripari, e-kereskedelmi és multimédiás fejlesztések miatt látogat majd ki a hannoveri vásárközpontba.

Kinek kell több 640K-nál?

A nagy múltra visszatekintő CeBIT-en mutatkozott be annak idején az első 8 bites számítógép, a Microsoft MS-DOS oprendszere, a C64-es és az Apple Newton palmtopja. És itt hangzott el 1981-ben Bill Gates nevezetes kijelentése arról, hogy senkinek nem lesz soha szüksége 640 kilobájtosnál nagyobb memóriájú számítógépre. Idén azonban a high-tech játékok helyett várhatóan a biztonságos és költségkímélő megoldások kerülnek előtérbe - írja a Reuters.

Józan befektetők

A befektetőket ugyanis józanabbá tette az IT-cégek értékének tavalyi meredek zuhanása. Tavaly ilyenkor, ha egy cég új termékkel állt elő, részvényeinek árfolyama azonnal megugrott. Most a fundamentalisták - a pénzügyesek sokkal fontosabb szerepet játszanak, és az emberek elsősorban az iparág talpraállását várják - nyilatkozta egy nagy londoni bank telekommunikációs elemzője a Reutersnek.

A színes kijelző a sláger

A kütyük még így is jelentős szerepet kapnak a kiállításon, Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója például a mobil kommunikáció és szórakoztatás témakörében tart beszámolót. Előadása felvezetője lehet a cége és a Nokia közti, a mobil szoftverpiacon folyó versenynek. Ez utóbbi cég termékeit várják egyébként leginkább a kiállítás látogatói. A Nokia színes kijelzős készülékeivel, köztük várhatóan az első 3G-telefonnal készül a kiállításra.

Eközben az elemzők a 3G-mobilhálózatok licenszeit elnyerő cégek jövőbeni befektetési hajlandóságát találgatják. A vélemények szerint a jogosultságra költött hatalmas összegek miatt ezek el fogják halasztani további beruházásaikat. A kiállítás slágertémája lehet még az IT-biztonság, tekintve hogy a kormányzatokban egyre fokozódik a félelem az országukat érő terrortámadás lehetősége miatt.

Tucatnyi magyar

A CeBIT-en közel nyolcezer cég állít ki, ezek hatvan százaléka német. A második legtöbb kiállító Tajvanról érkezik, őket az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Dél-Korea követi. Magyarország több mint egy tucat kiállítóval jelenik meg az információ-technológiai seregszemlén.