Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újra divatba jöhet a féltégla

2004.03.19. 13:30
A CeBIT 2004 kiállítói gyanúsan hasonlóan képzelik el a mobilkommunikáció jövőjét, de bemutattak néhány egyedi ötletet is, például tollba épített telefont és hologramos kijelzőket. Szinte mindegyik jelentős mobilgyártó piacra dob idén olyan készüléket, amely több százezer színt képes megjeleníteni, több mint egy megapixeles digitális kamerával és elforgatható kijelzővel rendelkezik.
A hannoveri vásár egyik legnagyobb termében helyezték el az összes ismert mobilgyártót, és már az első napon itt volt a legnagyobb tömeg. Míg a biztonságtechnikai és nagyvállalati hálózati rendszereket kiállító teremben csupán egy-két öltönyös lézengett a folyosókon, a huszonhatos teremben szinte egymást ölték az emberek, hogy legalább egy pillanatra a kezükbe vehessék a jövő készülékeit.

Tökéletes zsebrádió és féltégla

Tekintse meg képeinket!
Az érdeklődés középpontjában természetesen a multimédiás extrákkal felszerelt mobilok álltak. A méretes sztereo hangszórókkal felszerelt Samsung SGH-X900 például tökéletes zsebrádió lehetne, az SGH-P730 elforgatható kijelzője pedig a fényképezést és a videózást segíti, így könnyebb ugyanis fekvő képeket készíteni. A távol-keleti gyártó bemutatott néhány Palm operációs rendszert futtató intelligens telefont is, amelyekhez billentyűzet is csatlakoztatható, ami lehet hagyományos vagy asztalra kivetített. Az utóbbit kipróbáltuk, meglepően jól működött.

Bár az amerikai Motolora is kísérletezik elcsavarható kijelzőkkel, ennél sokkal érdekesebb volt az a kocsiba építhető készülékük, amely a könnyebb kezelhetőség érdekében az évekkel ezelőtti modellekhez hasonlóan fél tégla méretű, és lazán agyon lehet vele csapni bárkit. A másik furcsa szerzeményük az MPx néven futó mobil-tenyérszámítógép ötvözet, amelynek a kijelzője felfelé és oldalra is kihajtható - ez idén év végén jelenik meg Európában.

Blogmobil

A napokban bemutatott Nokia 7610 valódi blogmobil, ugyanis az összes szöveges és képüzenet, fotó és feljegyzés feltölthető egy számítógépes naplóba, így gyakorlatilag minden lépését megörökítheti az erre vágyó felhasználó. A szoftverrel téma szerint is előkeresi a feljegyzéseket, viszont sajnos nem tudja azokat automatikusan feltölteni az internetre, de talán a piacra kerülése előtt pótolják ezt a hiányosságot. A finn gyártó standjánál végre élőben láthattuk az új kommunikátort, amelyben minden fontos irodai alkalmazás megtalálható, a beépített Wi-Fi eléréssel is képes csatlakozni az internetre, és a túl széles weboldalakat egy gomnyomásra a kisméretű kijelzőhöz igazítja, hogy ne kelljen balra-jobbra görgetni az ablakban.

Toll és hologram

Klikk a képre!
Néhány gyártó távoli jövőbe mutató prototípusokat is kiállított: a Siemenst kísérleti tolltelefonja például különleges füzet nélkül is felismeri a papírra írt karaktereket és számokat, így akár írva is lehet tárcsázni vagy üzenetet firkantani. Az eszköz nem nagyobb egy filctollnál, mégis elfért benne egy teljes telefonkészülék. A Panasonic formatervezői ennél jóval merészebbek voltak, és már a negyedik generációs mobiltelefonok műanyagba öntött modelljeivel próbálták lenyűgözni a közönséget, amelyeken szerintük hologramos kijelzők lesznek.

Számos - egyébként más területen ismert - hardvergyártó készít mobilokat is: igencsak meglepő volt például, hogy az Európában leginkább az alaplapjairól és grafikus kártyáiról híres Asus standján tucatnyi saját fejlesztésű mobilt raktak a kirakatba.