Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Aggyal irányított számítógép és PSX a CeBIT-en

2004.03.16. 23:55
Trükkös digitális kamerákat, agyhullámokkal irányítható számítógépeket és minden eddiginél okosabb mobilokat mutatnak be az idén a világ legnagyobb informatikai kiállításán. Több mint hatezer gyártó mutatja be termékeit a CeBIT-en, amelyre ötszázezer látogatót várnak.
Az IT-piac legjelentősebb szereplői az utóbbi hetekben már számos bejelentést tettek a készülő termékeikről, ezért nagyjából sejteni lehet, hogy kik lesznek az idei CeBIT kiállítás sztárjai.

Mobilban erős

A tavalyi évhez hasonlóan valószínűleg idén is a mobilitás lesz az egyik legnépszerűbb téma, annak ellenére, hogy a harmadik generációs telefonok most sem jelennek meg tömegesen. A telefonok persze így is okosabbak lettek, a Sharp GX30 és a SonyEricsson S700 például már 262 ezer színt képes megjeleníteni, és mindkettő több mint egy megapixeles digitális fényképeket készít. A Nokia Communicator a mobilok között elsőként támogatja a Wi-Fi elérést, míg a Philips egy változtatható fókuszú lencsét mutat be, amely parányi mérete és olcsósága miatt hamarosan a telefonokban is megjelenhet.

Az internetes telefonálást támogató VoIP eszközökből sem lesz hiány: a Nortel Communications a héten jelentette be a Wi-Fi hálózaton kommunikáló telefonját és elérési pontjait, de az előrejelzések szerint a Nortel, a Proxim és az Alcatel is számos újdonsággal rukkol elő.

A vezeték nélküli hálózatok két új technológiája, az Ultrawideband (UWB) és a WiMax is bemutatkozik a kiállításon néhány prototípussal, de az elterjedésükre még jó ideig nem lehet számítani. Az UWB számítógépek, videokamerák és más digitális eszközök között létesít 480 megabit/másodperces kapcsolatot, de csupán tíz méter a hatótávolsága. Ezzel szemben a WiMax több tíz kilométeres körzetben biztosít rádiós internetelérést, tehát nem kimondottan otthoni használatra tervezték.

Csendes PC és PSX

Az otthoni szórakoztatásban egyre nagyobb szerepet kap a számítástechnika, ennek megfelelően a CeBIT-en számos kisméretű és csendes PC-t fognak bemutatni, amelyek általában digitális videóként is használhatóak, támogatják a Dolby Digital 5.1 hangrendszereket és játékra is alkalmasak.

A Register információi szerint a Sony a CeBIT-en mutatja be a videofelvevővel és DVD íróval felszerelt PSX játékkonzolt Európában, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a japán változatot értékesítik-e majd, vagy már elkészítették az európai verziót is.

A német Fraunhofer Intézet olyan eszközt mutat be, amely az emberi agy és a számítógép között létesít közvetlen kapcsolatot: az EEG felveszi az agyhullámokat, amelyeket egy tanulásra képes számítógép elemez, majd digitális jelekké alakít. Ez lehetővé teszi a protézisek motorjainak vezérlését, illetve a számítógépek és egyéb eszközök irányítását.

Kevesebben

Bár a számítástechnikai ipar optimista, a szervezők szerint idén csak ötszázezren keresik fel a kiállítást, ami jelentős csökkenés a tavalyi 560 ezer, és a két évvel ezelőtti 674 ezerhez képest. Az idén a kiállítók száma is csökkent, és néhány óriáscég, például a Hewlett-Packard, a Dell és az Infineon is távol marad, ugyanakkor egyre több külföldi, főként ázsiai cég fog megjelenni. Tajvan 709 vállalatot küld Hannoverbe, az Egyesült Államok 222-őt, az Egyesült Királyság 198-at, Kína 189-et, Dél-Korea 167-et, Hong Kong pedig 140-et.