József, Bánk
-7 °C
0 °C

Száz évig is bírhatják az írott cd-k

2004.12.20. 11:00
Ujjlenyomattól és magas páratartalomtól védve a házilag írott cd-lemezek könnyedén túlélhetik a készítőjüket. A legjobb kilátásokkal az UV-fényt bíró lemezek rendelkeznek.
A cd-re kiírt információk a lemez megfelelő tárolása esetén könnyedén túlélhetik a felhasználót. Az újraírható cd-lemezek adathordozó rétegének minőségétől függően az elmentett információ akár száz évvel később is kiolvasható lesz, írta legutóbbi számában a német stereoplay szaklap.

Az ultraibolya fényre érzékenyebb adathordozó rétegek esetén a túlélési idő mintegy 60 évre tehető. A fenti eredményekre a kutatók klímakamrában végzett, mesterséges öregítéssel járó kísérletek alapján jutottak.

Az érzékeny lemezeket azonban a tiszteletre méltó kor elérése érdekében jó körülmények között kell tartani. Ha a tárolási hőmérséklet jóval meghaladja a 20 fokot, drasztikusan csökken a várható élettartam. Hasonló következményekkel jár a magas páratartalom is.

Gyilkos fogdosás

Ha a cd feliratos oldalán az alig néhány ezredmilliméter vastag védőréteg megsérül, az ezüstalapú adathordozó réteg lassan olvashatatlanná oxidálódik. Még az ujjlenyomatok agresszív savat tartalmazó komponensei is a cd korai halálát okozhatják.

A feliratok készítésénél szintén különös gondossággal kell eljárni, hiszen veszélyt jelentenek az oldószert tartalmazó filcek. A golyóstoll használata még komolyabb tabu, hiszen a fedőlakk szétkarcolásától az újraírható lemez azonnal kimúlik.