Emőke
-4 °C
9 °C

Bemutatták a csodaprocesszort

2005.02.08. 11:26
A PlayStation 3 játékkonzol kilencmagos Cell processzorának majdnem olyan nagy a számítási teljesítménye, mint egy szuperszámítógépnek. A forradalmian új chip mobiltelefonokban és szerverekben is megjelenhet, de a szakértők szerint gondot okozhat, hogy a mai hardverelemek még nem készültek fel a nagy sebességű processzor fogadására.

A Sony, az IBM és a Toshiba évekig dolgozott a Cell (magyarul: sejt) processzor kifejlesztésén, és már a kezdetektől olyan világba szántak, ahol a minden számítógép hálózatra van kötve. A három cég először hétfőn, egy szakmai konferencián hozott nyilvánosságra részleteket a chip felépítéséről és teljesítményéről; eddig csak annyit lehet biztosan tudni, hogy a Cell lesz a PlayStation 3 játékkonzol lelke. A PlayStation 3 vagy ez év végén, vagy a jövő év elején jelenik meg.

Elsöprő erő

A Cell legelső változatában egy hatvannégy bites IBM Power processzor és nyolc szinergikus processzoregység lesz. A Power processzor futtatja az operációs rendszert, és osztja szét a kisebb feladatokat a nyolc alegységnek, írta a Cnet. Szakértők szerint a nyolc szinergikus processzor megjelenése jelentős előrelépés a mai processzorok felépítéséhez képest; a jelenlegi gépekben egy különálló grafikus chip rajzolja ki a pixeleket, és a központi processzor végez el minden más számítást, ezzel szemben a Cell alegységei különféle multimédiás utasításokat tartalmaznak, ugyanakkor eléggé rugalmasak és intelligensek ahhoz, hogy más feladatokkal is megbirkózzanak.

Az első kilencmagos változat körülbelül 4,6 gigahertzes lesz és 256 gigaflops lesz a számítási teljesítménye, tehát négy Cell processzorral simán fel lehet kerülni a szuperszámítógépek ötszázas toplistájára, amelynek a legutolsó helyezettje jelenleg 851 gigaflops teljesítményű. A Cnet információi szerint a chip belső memóriája két és fél megabájtos, és az alegységek között száz gigabájt per másodperces sebességgel áramolnak az adatok, amire még nem volt példa, és éppen ezért gondot is okozhat, ugyanis a chipen kívüli eszközök sávszélessége ezt meg sem közelíti.

Sejtet mindenkinek

A többmagos felépítést a szoftverfejlesztők nagyon rugalmasan használhatják, akár több operációs rendszert is futtathatnak egy időben, vagy éppen rácshálózati rendszereket építhetnek processzorok összekapcsolásával. Az IBM és a partnerei nyílt forráskódú fejlesztőeszközökkel próbálják megkönnyíteni a szoftvergyártók munkáját. A gyártók később több, illetve kevesebb magot tartalmazó Cell processzorokkal is előállnak, így az eszközgyártók kiválaszthatják a nekik megfelelőt.

Köztudott, hogy a PlayStation 3 lesz az első olyan tömegtermék, amelyben a Cell megjelenik, a chip flexibilis architektúrája azonban lehetővé teszi, hogy a szerverektől egészen a mobiltelefonokig minden elektronikai eszközben megjelenjen. A kezdetekben nem valószínű, hogy egy játékkonzolnál kisebb eszközben megjelennek, mivel az első verziók meglehetősen forrók lesznek, és néhány vetélytárs abban is kétkedik, hogy a Cell a videojátékokon kívül bármi másba bekerülne, mivel a processzoregységek nem ugyanolyanok, és az összetettségük jelentősen megnöveli a hibalehetőségek számát.