Piroska
-2 °C
5 °C

Mp3 az üzemanyagcellán

2005.09.20. 10:30
Két éven belül a boltok polcaira kerülnek a metanolos áramforrások, ígéri a Toshiba, miután évekig halogatta a technológia bevezetését.

Bejelentette a Toshiba, hogy már a 2007-es piaci megjelenésre készülve teszteli metanolos üzemanyagcelláit, amelyekben kémiai reakcióval keletkezik áram, adta hírül a Cnet. Bár sokak szerint azért van szükségünk üzemanyagcellákra, mert így különféle mérgező anyagoktól kímélhetjük meg a környezetünket, a fejlesztőket sokkal egyszerűbb okok motiválják: az ilyen technológiára épülő megoldások tízszer több áramot tárolnak, mint egy ugyanolyan nehéz lítiumion aksi.

Csöppnyi áram

Jelenleg kétféle üzemanyagcellát fejleszt a Toshiba. A száz milliwattos változat 3,5 milliliter üzemanyaggal harmincöt órás készenléti időt biztosít a kisebb flashmemóriás zenelejátszóknak, a háromszáz milliwattos változat pedig 10 milliliter üzemanyaggal hatvan órán át képes működtetni egy merevlemezes lejátszót. A kisebb változat körülbelül akkora, mint egy csomag rágógumi, így például az Apple iPod Shuffle kiegészítője lehet, a másik pedig akkora, mint egy kártyapakli, azaz inkább az iPod Photo vagy a Toshiba Gigabeat lejátszókhoz passzol.

Egyelőre nem tudni, hogy a Toshiba üzemanyagcellái újratölthetőek lesznek-e, vagy csak eldobhatós változat készül, ez ugyanis attól függ, hogy a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság miként értékeli majd a parányi cellák biztonsági szabványait.

Verseny van

A Toshiba mellett más cégek is fejlesztenek ilyen cellákat, laptopokhoz, mp3-lejátszókhoz és mobilokhoz. Az IBM és a Sanyo Electric közösen készített metanolos üzemanyagcellát ThinkPad laptopokhoz - ez egy kiegészítő dokkolóállomás, amely extra portok helyett extra energiát ad. Az üzemanyagcellákat készítő UtraCell terméke kétszer nagyobb kapacitású, mint egy hasonló lítiumion aksi, a Medis eldobható üzemanyagcellájával pedig mobilok, digitális kamerák meg tenyérgépek aksiját lehet feltölteni.