Gusztáv
3 °C
7 °C

Miniatűr üzemanyagcella a noteszgépben

2004.09.15. 13:04
Alig öt gramm súlyú, metanollal tölthető üzemanyagcellákat mutattak be japán kutatók. Ötven darab ilyen egység láncba fűzve kétszer tovább működteti a hordozható számítógépeket, mint a hasonló kapacitású, tölthető akkuk.
Egy tokiói kutatóintézet (Materials & Energy Research Institute, MERIT) kifejlesztette a világ legkisebb, noteszgépekbe szánt üzemanyagcelláját.

Az Asia Online beszámolója szerint a 3x2x0,1 centiméteres befoglaló méretekkel rendelkező, és 5 gramm súlyú üzemanyagcella kétszer tovább képes működtetni a noteszgépeket, mint a hasonló tárolókapacitácú lítium-ion akkumulátorok.

Ötvenet egy csapásra

A noteszgépek üzemeltetéséhez a japán kutatók 50 ilyen mini cellát alkalmaznak egyszerre. Az új energiaforrás működtetéséhez azonban szükséges egy különálló készülék, amely a cellákat "tüzelőanyaggal" látja el.

Az alkalmazott nátrium-borohidrid a megfelelő katalizátoron áthaladva hirdogént ad le, amely oxigénnel együtt az üzemanyagcellában elektromos áram termelésére fogható. A nátrium-borohidrid a metanolhoz képest négyszer hatékonyabb energiatermelést tesz lehetővé.

Mint a benzin

A hasonló alapokon működő cellákat készítő amerikai Millennium Cell kutatói a Wirednek azt nyilatkozták, hogy a szódium-borohidrid a benzinnel azonos energiatartalmú. Viszont ez az oldat nem gyúlékony és nem korrozív.

A japán miniatűr cellák esetében nincs szükség drága alapanyagokra, például nemesfémekre, platina elektródákra, így a kiegészítő készülékkel együtt a teljes telep ára 10 ezer jen (18500 forint) alatt marad, jelentette ki Seijiro Suda, a kutatóintézet elnöke.

Korai változatok

Korábban több elektronikai konszern, köztük a Casio Computer próbálkozott azzal, hogy mobiltelefonokhoz feltöltést nem igénylő, metanollal működő üzemanyagcellákat dobjon piacra.

A Toshiba tavaly márciusban mutatta be a noteszgépeket ellátni képes üzemanyagcella első kísérleti változatát. Ezek az üzemanyagcellák a cserélhető apró metanoltartályok segítségével 12 wattos átlagos teljesítményra képesek, és hálózattól függetlenül akár öt órán át működtetik a hordozható számítógépeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!