Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miniatűr üzemanyagcella a noteszgépben

2004.09.15. 13:04
Alig öt gramm súlyú, metanollal tölthető üzemanyagcellákat mutattak be japán kutatók. Ötven darab ilyen egység láncba fűzve kétszer tovább működteti a hordozható számítógépeket, mint a hasonló kapacitású, tölthető akkuk.
Egy tokiói kutatóintézet (Materials & Energy Research Institute, MERIT) kifejlesztette a világ legkisebb, noteszgépekbe szánt üzemanyagcelláját.

Az Asia Online beszámolója szerint a 3x2x0,1 centiméteres befoglaló méretekkel rendelkező, és 5 gramm súlyú üzemanyagcella kétszer tovább képes működtetni a noteszgépeket, mint a hasonló tárolókapacitácú lítium-ion akkumulátorok.

Ötvenet egy csapásra

A noteszgépek üzemeltetéséhez a japán kutatók 50 ilyen mini cellát alkalmaznak egyszerre. Az új energiaforrás működtetéséhez azonban szükséges egy különálló készülék, amely a cellákat "tüzelőanyaggal" látja el.

Az alkalmazott nátrium-borohidrid a megfelelő katalizátoron áthaladva hirdogént ad le, amely oxigénnel együtt az üzemanyagcellában elektromos áram termelésére fogható. A nátrium-borohidrid a metanolhoz képest négyszer hatékonyabb energiatermelést tesz lehetővé.

Mint a benzin

A hasonló alapokon működő cellákat készítő amerikai Millennium Cell kutatói a Wirednek azt nyilatkozták, hogy a szódium-borohidrid a benzinnel azonos energiatartalmú. Viszont ez az oldat nem gyúlékony és nem korrozív.

A japán miniatűr cellák esetében nincs szükség drága alapanyagokra, például nemesfémekre, platina elektródákra, így a kiegészítő készülékkel együtt a teljes telep ára 10 ezer jen (18500 forint) alatt marad, jelentette ki Seijiro Suda, a kutatóintézet elnöke.

Korai változatok

Korábban több elektronikai konszern, köztük a Casio Computer próbálkozott azzal, hogy mobiltelefonokhoz feltöltést nem igénylő, metanollal működő üzemanyagcellákat dobjon piacra.

A Toshiba tavaly márciusban mutatta be a noteszgépeket ellátni képes üzemanyagcella első kísérleti változatát. Ezek az üzemanyagcellák a cserélhető apró metanoltartályok segítségével 12 wattos átlagos teljesítményra képesek, és hálózattól függetlenül akár öt órán át működtetik a hordozható számítógépeket.