Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Műegyetemisták hódítják meg Las Vegast

2008.01.09. 17:30
Vegasi tudósítónk eddig csak szívott a bűn városában, a CES-ből még csak egy afterpartit látott. De már legalább odaért, és találkozott az expo körüli felhajtást meglovagoló magyar műegyetemistákkal.

„Igyunk, aztán gonzó!” – javasolta a konkurencia tudósítója, amikor egy frankfurti reptéri hotelben számolgattuk, hogy igen, nagyjából most nyit a Consumer Eletronic Show, a világ legjelentősebb szórakoztatóelektronikai expója, és mi is ott lennénk, ha a Malév-Ferihegy-Lufthansa szentháromság miatt (legalábbis ezek mutogattak egymásra) nem késsük le a csatlakozást.

Eleve faramuci műfaj a tudósítás egy ilyen eseményről, mert mire a kiállításról hazatámolyog az ember és néhány óra múlva a szállodai wifin leadja a forró anyagot, a helyszínen lébecoló bennfentes bloggereknek hála már órák óta kint van a neten minden, meg egyébként is mostanában már a CES előtt pár nappal megejtenek minden nagyobb bejelentést. Úgy viszont különösen nehéz felvenni a fonalat, hogy amikor Bill Gates elköszön a rendezvénytől, én még mindig Európában vagyok, és amikor két nappal később megérkezem Vegasba, a csomagom eltűnik, a szállodai wifi nem működik, és egy gyenge pillanatomban még a hotelperkaszinó alagsorában is elbukok egy kisebb vagyont (ha a nejem olvasná ezt, üzenem neki, hogy még egy ideig nem veszünk új kanapét). Ezek után nem volt mit tenni, ittam (annyit azért nem, hogy fejest ugranék a gonzóba).

A CES városa

Vegas fentről nézve a legszebb; ledekből rakott makettváros a nevadai terepasztalon. A földön viszont már nagyon érződik a plasztikszag és vakít a giccs. A mű-Eiffel-torony, műpiramis és műfelhőkarcolók között gúnyosan magasodnak a tékozlásnak emelt templomok, a kaszinók. Bent tisztességben megőszült redneckek verik el a kosztpénzt, kint neonok, reflektorok és százas izzók kápráztatnak minden négyzetcentiméteren – Las Vegas legalább egy kislábujj az ember ökológiai lábnyomában.

Nézze meg képeinket!

A városban csak a szokásosnál magasabb szobaárak és a taxisok előtti hosszú sorok jelzik, hogy éppen az év legjelentősebb szórakoztatóelektronikai eseménye folyik. A legnagyobb kiállítóhelyiség szerényen meghúzza magát a pénznyelésre szakosodott gigakomplexumok között, a musicaleket, bűvészeket és kékfejű dobosokkal riogató performanszokat reklámozó órásplakátok között alig látni CES-hirdetést.

Két és fél Sziget

Az expo méretei egyébként elképesztőek: majdnem 200 ezer négyzetméteren több ezer kiállítóba lehet belebotlani, a négynapos rendezvény alatt legalább 140 ezer embert várnak. Az két és fél Sziget, csak itt a Faithless helyett a Tony és Tina esküvője című Broadway-siker játszik a nagyszínpadon, és a járókelők csúnyán néznek, ha az ember félmeztelenül járkál (pedig hamarosan rászorulok, a váltóruháim az eltűnt csomagomban voltak).

Ennyi kiállító közé magyarok is jutottak, mindenekelőtt vendéglátóm, a Nav N Go. Az iGO nevű navigációs szoftverével befutott cég standja az egyetlen, ahova esti érkezésem után még bejutok. Éppen négy neccharisnyás táncoslány kígyózik a Lady Marmelade-ra – ez a booth party, vagyis a zárás utáni privát céges buli egyik fénypontja. Más standok üresen konganak, és a túlórázó biztonsági őrök is bizalmatlanul méregetik a hucsikucsiájájjáját éneklő ügyfeleket és önfeledt yuppie-kat – mint megtudom, Amerikában nem szokás az expós afterparti. A lányok mindenesetre rutinosan adnak ráadást, természetesen egy kánkánnal.

Torrent mobilon

Az egyetlen új és ráadásul magyar szórakoztatóelektronikai alkalmazás, amit kedden Las Vegasban bemutatnak nekem, mégis a reptéren talál meg, amikor összefutok két műegyetemistával. Régi szokás, hogy a CES-sel egy időben néhány cég vagy szervezet – az expónál jóval kisebb – szakmai konferenciákat, bemutatókat szervez, hogy kihasználja a CES-re a városba érkező tömeget. Ekler Péter és Kelényi Imre doktoranduszok egy ilyen konferenciára jöttek bemutatni a PhD-munkájukat, meglepetésemre útjukat nem szponzor fizette, hanem maga a BME.

Limuzin és hajó

Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék hallgatói egy torrentklienst készítettek mobiltelefonra. A legnépszerűbb letöltési technológiára építve okostelefonokra már korábban kódoltak egy kliensprogramot, de a héten bemutatott verzió már egyszerű mobilokra és kifejezetten az átlagjúzernek készült. Például nem is használja azt a szót, hogy torrent, mondván nem kell tudnia a felhasználónak, mit jelent az. Ekler teljesen véletlen találkozásunk után öt perccel már prezentálja is a rendszert. A mobilján megindít egy letöltést, és ahogy a torrentklienseknél lenni szokott, azonnal meg is jelenik egy állapotjelző. A letölthető állományok egy központi szerveren figyelnek, de a mobilok is részt vesznek a megosztásban. A srácok PhD munkája szemmel láthatóan működik, semmi lefagyás, hibaüzenet és egyéb olyan produkció, ami Gates CES-es bemutatóin egy időben rendszeres volt.