Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szilíciumba rejtett üzenetek

2001.05.24. 15:24
A számítógépek, mobiltelefonok vagy az ébresztőórák szinte minden esetben mikroszkopikus méretű műalkotásokat rejtenek. A modern kor eszközeiben, a szó szoros értelmében a chipekbe vésve titkos üzenetek és mikroszkopikus grafikák kaptak helyet. Az unatkozó fejlesztőmérnökök a "Chip Art" révén üzengettek egymásnak, és tették egyedivé a munkájukat.
A számítógépeknél szinte minden nagyobb program tartalmaz titkos szövegeket, képeket, hangokat, vicceket vagy komplett játékokat. A rejtett tartalom előhívásához értelmetlennek tűnő lépések sorát kell végrehajtani. A számítógépes társadalom az ilyen meglepetéseket a találó 'Easteregg' (húsvéti tojás) kifejezéssel illeti.

De nem csak a szoftverekben rejtenek el meglepetéseket. A bújócska egyik kevésbé ismert helyszíne maga a hardver. A rejtett tartalom megpillantásához azonban nem a menüsorokat kell görgetni, hanem a mikroszkópot kell elővenni.

A chipek felszínén miniatűr képek és üzenetek húzódnak meg, amelyeket a gyártás folyamán az áramköri pályák elkészítésekor mintegy mellékesen szintén legyártottak. A hetvenes évek eleje óta az unatkozó fejlesztőmérnökök a chipeken üresen maradó aprócska sarkokat igyekeznek a saját kedvük szerint kitölteni. A Chip-Art törékeny szépségű remekműveit csak igen erős mikroszkóppal lehet megtekinteni.

Ez a foglalatosság sokáig rejtve maradt a kívülállók előtt, mígnem a Chipworks nevű számítástechnikai cég egyik minőségellenőrzéssel foglalkozó munkatársának fel nem tűntek a rajzolatok. Az apró ábrák egy része vicc, néhányat valaki emlékének szenteltek.

David Reebel, az Advanced Micro Devices (AMD) munkatársa például éppen az Amd386-os processzoron dolgozott, amikor elveszítette az édesanyját. A tiszteletére a chip egyik szabad felületén megörökítette a nevét, és néhány virágot is elhelyezett.

Mások ez úton csúfolták ki a vasfüggöny mögötti kollégáikat. A MicroVAX-3000 számítógép mikroprocesszorán ez az üzenet húzódott meg oroszul: VAX - ha ön valóban a legjobbat akarja ellopni. A hidegháború idején ez a nagyteljesítményű géptípus a szovjet kémek egyik legfontosabb célpontja volt. A gépeket hazajuttatták, és szétszerelték, hogy elemezzék és lemásolják az amerikai technológiát.

Craig Robson, a Hewlett-Packard mérnöke különösen szorgalmasan díszítette a chipeket, és már egy kiállítást is létrehozhatna a munkáiból. Saját fejlesztésű eljárása segítségével Saab kabriók, csótányok és Pepsi reklámok finom ábráit helyezte el munkaadója termékein.

Egyszer eljöhet még az idő, hogy a vicces kedvű kutatók mikrobiológiai eljárásokkal küldenek egymásnak üzeneteket. Az első ártatlan kísérletek már megtörténtek, állítja az eeggs.com weboldal. Michael Crichtons könyvének, a Jurassic Parknak a 136. oldalán egy dinoszaurusz képzeletbeli génszekvenciáját nyomtatták ki. Egy biokémikus állítólag próbaképpen összevetette ezt az egyeteme gén-adatbankjával. Az aminosav-szekvencia egy állati fehérje töredéke volt, a benne elrejtett üzenet pedig: Mark itt járt.