Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Sok szemétbe kerül minden chip

2002.11.14. 11:09
Egységnyi súlyra vetítve nagyobb környezeti kárt okoz egy számítógépes chip előállítása, mint egy autó legyártása. Erre a következtetésre jutottak a tokiói United Nations egyetem kutatói.
Az integrált áramköri lapokba épített parányi felületű, hártyavékony szilíciumréteg előállítása vödörnyi hulladék keletkezésével jár. "Egy darab két grammos memóriachip gyártása során a felhasznált anyagok és fosszilis tüzelőanyagok összsúlya eléri az 1400 grammot. Ez 700-szor több, mint az eredeti chip súlya" - nyilatkozta a BBC-nek a vizsgálatot vezető Eric Williams.

A kutatók a puszta homok 32 MB-os RAM chippé alakulásában szerepet játszó valamennyi kémiai anyagot megvizsgálták, beleértve a szenet és más fosszilis tüzelőanyagokat is.

Az autó gyártása sem szennyez ennyire

Arra a következtetésre jutottak, hogy más elektronikai eszközök gyártásával összevetve a chipgyártáshoz sokkal többféle anyagra, például oldószerekre és fosszilis energiahordozókra is szükség van. Ez a chip kis méretéből illetve abból ered, hogy minden kosztól és portól tisztán kell tartani.

Eric Williams és munkatársai meglepődtek a tanulmány végeredményén, különösen amikor a kapott adatokat összevetették egy autó gyártásához felhasznált anyagok mennyiségével.

"A chip esetében a hulladék 700-szoros súlytöbblete, összevetve az autógyártás kétszeres ilyen arányával, messze rosszabb volt, mint amire számítottunk" - mondta a kutató. Véleménye szerint fontos tudni, hogy a mikrochip gyártása nem mentes a környezeti kihatásoktól. Ennek ismeretében ugyanis az emberek másként viszonyulnak a számítógép használatához.

A chipgyártás számos anyagot igényel

Az ipari országokban a személyi számítógépek életciklusa igen rövid, rendszerint alig 2-3 év. Vagyis az ha vesz valaki egy számítógépet, nyomban hatalmas terheket ró a környezetre, mondta Williams.

A számítástechnikai piac hajtórugója a verseny, és a gyártók a költségek leszorításában érdekeltek. Eric Williams viszont arra figyelmeztet, a cégek jobb eredményeket érhetnének el a chipgyártás különböző folyamatainak átgondolásával, beleértve a kémiai szerek használatát is.

A kutató véleménye szerint még nem tettek meg mindent az energiaszámla és a felhasznált anyagok teljes mennyiségének csökkentése érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!