Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Chipzilla fázik

2000.02.24. 14:45
Nem könnyű az egyszeri processzormonopólium élete manapság. Szegény Intel, már a saját fejlesztői fórumát sem tarthatta meg nyugodtan, mert legnagyobb riválisa, az AMD hívatlan látogatóként sátrat vert Palm Springsben, és saját sajtóanyagaival árasztotta el a várost. Ráadásul mire a Celeronok visszahódíthatták volna a piac alsó szegmensét megint felbukkant egy régi-új konkurens, a Cyrix babérjain trónoló Via, hogy hagyományaihoz híven mindenkinél olcsóbb árakkal csalogassa a vevőket, miközben az Intel chipkészletek kompatibilitási problémáiról cikkezik a sajtó.
Az AMD sincs egyszerű helyzetben.
No persze az AMD sincs egyszerű helyzetben, hiszen az idei évre nem tartogat olyan újdonságokat, mint az Intel a Willamette, az integrált funkciókat felvonultató Timna vagy a 64 bites Itanium chipjeivel. Az AMD idén igyekszik beváltani az Athlon ígéretét, a nagysikerű processzorban rejlő lehetőségeket megpróbálják a piac minél több szegmensére kiterjeszteni.

Elsőként a Thunderbird jelenik majd meg, valamikor nyáron, várhatóan már 1 GHz körüli sebességgel, és az Athlon Professional márkanév alatt. Az eredeti Athlon processzormag továbbfejlesztéseként a magba integrálják az 521 KB cache-t, és réz alapú gyártási technológiára térnek át. A külső cache eltűnésével feleslegessé válik és megszűnik a Slot A tokozás is, helyette az AMD bevezeti a Socket A-t. Mindezektől teljesítménynövekedést és árcsökkenést remél a cég. A Thunderbird mag mellé új alaplapi chipkészlet is készül, AMD 760 néven, aminek legfontosabb újdonsága, hogy az EV6 busz frekvenciáját 200-ról 266 MHz-re növeli. Összehasonlításképpen, az Intel csak a Willamette processzoroknál fog először 200 MHz-es rendszerbuszt használni.

Szintén még idén megjelenik azonban az Athlon otthoni verziója, a Spitfire, és a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Mustang is, ezzel tovább növelve az AMD vadászterületét, és konkurenciát teremtve az Intel Celeron és Xeon chipjeinek egyaránt. A Mustang mag 2 MB integrált cache-sel, alkalmas lesz többprocesszoros rendszerekben való használatra is, egyes változatai pedig noteszgépekben is felbukkanhatnak. A Spitfire - várhatóan nem az Athlon márkanév alatt - Socket A tokozással jelenik meg, a Thunderbirdnél kisebb, de szintén a processzormagba integrált cache-sel, a Spitfire-rel szállított komplett számítógépek ára pedig akár 599 dollárig lemehet.

A piac alsó szegmensébe belépő Spitfire lehet a K6 sorozat utódja, amelyiknek 550 MHz-es változata épp a napokban jelent meg, sebességben maga mögé utasítva az 533 MHz-es csúcssebességű Celeronokat. Az olcsóbb kategóriájú chipek piacán azonban idén már ismét háromszereplősre bővül a színjáték, február 22-én ugyanis bemutatta processzorait a Cyrix és a Centaur processzortervező cégeket felvásárló Via.

VIA-Cyrix, az új trónkövetelő
A Joshua néven ismert fejlesztés végül Cyrix III néven került a boltokba, a tervezésekor pedig a fő szempont az lehetett, hogy az Intel Celeron chipjeinek versenyképes alternatívát készítsenek. A Cyrix III ugyanazt a Socket 370-es tokozást használja, mint a Celeron, ugyanakkor kétszer akkora - 256 KB-os - integrált L2 cache-t tartalmaz, és az Intel P6 busztechnológiáját használva 133 MHZ-es buszfrekvencián működik. A Via processzora ismeri a 3DNow! és az MMX technológiákat egyaránt. A processzorok órajelének meghatározásánál visszatértek a korábbi Cyrix chipek által is használt PR (Pentium Rating) rendszerhez, amely nem a chip tényleges órajelét adja meg, hanem a chip teljesítményével egyenértékű Pentium processzor órajelét. Így a most debütáló 500 és 533 MHz-es Cyrix III-asok valójában csak 400 illetve 433 MHZ-en futnak. Áruk viszont mindössze 89, illetve 99 dollár (1000 darabos tételben), ami lényegesen alacsonyabb az 500-as Celeron 128, és az 533-as 167 dolláros áránál. Az AMD K6-2 chipjei ugyan néhány helyen olcsóbbak, a Cyrix III viszont elméletileg gond nélkül működhet ugyanabban a rendszerben, mint egy Celeron, így olcsó és kézenfekvő alternatíva lehet.

A Via mindenesetre nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a Cyrix előző tulajdonosa, a National Semiconductor is éppen azért adta el a processzortervező céget, mert az veszteségesen működött. Az Intel és az AMD is elismerten veszteséget kénytelen elkönyvelni a legolcsóbb processzorok piacán, amit a drágább processzorok magasabb nyereségén igyekeznek behozni. Az AMD-nek is hosszú évekig tartó küzdelmébe került, mire el tudta magát fogadtatni a nagy PC-gyártók legtöbbjével, ezért kérdéses, meg lehet-e győzni őket egy újabb márka támogatásáról.

Tovább nehezíti a Via helyzetét, hogy az Intel beperelte őket szabadalmi jogainak megsértéséért, és arra kérte az illetékes amerikai hatóságokat, hogy tiltsa el a céget termékeinek forgalmazásától az USA-ban. Korábban az Intel több technológiát, így a vitatott P6 buszt is, licencelte a Viának, de a cég újabb licencekhez jutott a Cyrix megvásárlásával, a National Semiconductornak ugyanis széleskörű keresztlicencelési egyezménye volt az Intellel. A Cyrix III chipeket éppen ezért a National Semi fogja gyártani, amivel a Via így megspórolja a gyártókapacitás fenntartásának költségeit is.

Intel: van ok az aggodalomra.
Az Intel egyelőre nem is nagyon aggódik a Via által keltett új konkurencia miatt, sokkal nagyobb gondjaik akadtak ugyanis a chipkészletek piacán. A már eddig is hányatott sorsú 820-as chipkészlet és a 840-es sorozat új hibájára derült ugyanis fény: bizonyos konfigurációban memóriahibákat produkálnak. Mindkét chipkészletet arra tervezték, hogy az új Rambus memóriákat támogassák, a hagyományos SDRamokat pedig egy fordítón keresztül érik el. Pontosan ez nem működik rendesen, így ha a 820-as vagy a 840-es chipkészlettel szállított gépben SDRam van, és az ECC (Error Correction Code) is be van kapcsolva, akkor a gép várhatóan memóriahibákat fog adni. Az Intel szerint a probléma viszonylag kevés felhasználót érint, a helyzet súlyosságát azonban jelzi, hogy a cég három komplett - a 820-asra vagy a 840-esre alapuló - alaplapi chipkészletet teljesen törölt jövőbeli terveiből.

A PC gyártók eközben egyre elégedetlenebbek az Intel sorozatos botlásai miatt: a Coppermine csak sokszori halasztás után jelent meg, hibás volt megjelenésekor a 820-as chipset, ráadásul az óriási karácsonyi kereslet miatt Chipzilla nem tudta kielégíteni az igényeket, és néhány terméknél még most is szállítási gondokkal küszködnek, ami persze a konkurensek malmára hajtja a vizet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?