Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hardvercsere helyett terheléses teszt

2002.05.02. 15:36
A vállalati infrastruktúra hibáit sok esetben felesleges és költséges gépbővítésekkel próbálják áthidalni, a rendszerben levő tartalékok felszabadítása helyett. A hálózati és webes alkalmazások tesztelésére a Classys Informatikai Kft. a világon piacvezető Mercury Interactive termékeit alkalmazza.
A vállalati, államigazgatási rendszerek, szoftver és portálkörnyezetek átfogó tesztelése adja a KFKI Számítástechnikai csoport tagjaként működő Classys Informatikai Kft. bevételének egyre nagyobb hányadát. A cég által nyújtott megoldás volt képes felderíteni a tavaly beindult kormányzati portál tűzfal beállítási hibáit is - mondta el Dévényi Zsolt, a Classys államigazgatási alkalmazások üzletágának igazgatója.

Majd' mindenki összeroppan

A Mercury Interactive és partnerei (Magyarországon a Classys) tesztelési tapasztalatai szerint szoftverük kritikus hibákat talált a megvizsgált 400 nagyvállalat és intézmény 98 százalékánál.

A vizsgált alkalmazások 90 százaléka az eredetileg tervezett terhelés kipróbálásánál teljesen összeroppant. Általánosságban elmondható, hogy a terheléses teszt alapján történő javítás, hangolás átlagban több mint ötszörösére növelte az alkalmazások teljesítményét, a hardver vagy alapszoftver bármely bővítése nélkül - mondta el az igazgató.

A technológiát hat évvel ezelőtt választotta ki a Classys jogelődje saját belső alkalmazásfejlesztési, valamint ügyfelei folyamatainak támogatására.

Hardver helyett hangolás

A teszteredmények arra is rámutatnak, hogy gazdasági szempontból sem mellékes kérdés megfeleltetési vizsgálatnak alávetni az informatikai hálózatokat, internetes portálokat, az intézményekben használt egyedi alkalmazásokat. Ezáltal egyrészt kiderül, hogy vajon eleget tesznek-e feladatuknak a terheléses környezetben is, másrészt, hogy valóban szükség van-e számítástechnikai fejlesztésre, beruházásra ott, ahol nem működik valami - mondta Dévényi Zsolt.

A vizsgálatok kimutatták, hogy egy erősebb hardver üzembe állítása gyakran nem hozza meg a kívánt eredményt, sőt nem ritkán jobb eredmény érhető el az alkalmazások megfelelő hangolásával - érdemesebb arra törekedni, hogy a szűk keresztmetszeteket kiküszöbölve a meglévő hardver és alapszoftver infrastruktúra teljesítményét maximalizálni lehessen.

A tesztelési és beállítási megoldásokra a Mercury dupla teljesítmény garanciát nyújt. Eszerint bizonyos konstrukció vásárlása esetén, ha a felhasználó rendszere a hangolási ciklusok után nem ér el kétszeres teljesítményt (pl.: felhasználó szám, tranzakciós idő, áteresztő képesség), akkor a vásárlás összegét nem kell kifizetni.

Támad a farm

Az internetes alkalmazások terheléses tesztelése a publikus működést megelőzően, vagy alacsony látogatottású időszakokban történhet. Ilyenkor a Mercury külföldi szerverfarmjairól (Bécs, Prága) kellő számú lekérdezést indítanak, valódi felhasználói ténykedést (lapozgatást, lekérdezést) imitálva.

A tesztelés lényegében azt jelenti, hogy az informatikai alkalmazások hibáit ugyancsak informatikai szoftverek keresik meg. Ezek mutatják meg mit kell kijavítani. A Mercury igen változatos eszközkínálatot ad a szakemberek kezébe, sőt, még a vizsgálatok tervezéséhez és futtatásához is szoftvert biztosít.

Folyamatok

A Mercury négy munkafolyamatából az első a tesztelés menedzselés (TestDirector), amely vezényli az automatikus, az adott alkalmazás működését ellenőrző tesztet (WinRunner), a terheléses és csúcsterheléses tesztet (LoadRunner), valamint az alkalmazás teljesítményének figyelését biztosító eszközt, az úgynevezett teljesítménymonitorozást (Topaz ActiveWatch).

Ezek a legfontosabb megoldások. Ezeken kívül számos további eszköz áll rendelkezésre a legkülönfélébb működési környezet igényeinek megfelelően. Ezek a kliens/szerver, a mainframe/terminál és a web alkalmazások, valamint a programcsomagok (például ERP rendszerek, úgymint SAP, Oracle Applications) bevezetés előtti és utáni vizsgálatára, beállítására használhatók.

Tavaly a Classys árbevétele közel 2 milliárd forint volt, amelyből ez a tevékenység mintegy 10 százalékban részesedett. A cég két - államigazgatási és pénzintézeti alkalmazások - üzletágában 115 fővel dolgozik, ebből nyolc szakértő foglalkozik a Mercury technológiájával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!