A dizájn szentesíti az eszközt

2000.07.06. 12:00
Az AMD és az Intel 1GHz-es processzorainak összehasonlítása helyett egy könnyű nyári estére való Clip-on fejhallgatót szaggattunk szét hardverlaborunkban.
Nincs könnyű életük a szórakoztató elektronikában utazó dizájnereknek, akiknek kiadják, hogy márpedig minden nyáron új forma kell az embereknek, különben vásárlás helyett kertészkedni kezdenek. Így van ez egyebek közt a tömegpiacra szánt fejhallgatókkal, amik pedig a mezei amortizációs periódus folyamán évente simán cserélődnek.

Legyen Ön is májer
A fogyasztó ezt a kategóriát előszeretettel vágja be mindenféle védőborítás nélkül a hátizsákjába, ahol aztán jól össze-vissza törik a kábel, lehet új terméket vételezni. Tulajdonképpen ekkor nyer értelmet a súlyos összegekért kitermelt speciális forma, hiszen általában elmondható, hogy a vásárló látószögébe több olcsó árfekvésű fejhallgató kerül, mint ahány ujja van. Ebben a kategóriában ránézéses szelekció után jutnak tőkeinjekcióhoz az élelmesebb gyártók, vagyis a csicsásabb darab nyer.

A Matsushita laboratóriumában nem sajnáltak időt, anyagot, tamagocsit, hogy forradalmian új formába öntsék a megszokott tartalmat. A lehetőségek erősen behatároltak, hiszen a klasszikus, fülre merőlegesen hangot sugárzó kisméretű hangfalpár nem sok kombinációt rejt magában, biológiai szükségszerűségből.

A vizsgálat során az asztalomra kitett Clip-on fejhallgató előtt bámészkodni megálló alanyokkal teszteltem a szerkezet felhasználóbarát mivoltát, kezelhetőségét és a fílinget. A tesztcsoport átlagéletkora némileg meghaladta a becélzott közönség paramétereit, de összességében érdeklődő, a világ apró rezdüléseire érzékeny, jóravaló emberek egytől-egyig.

Most már tényleg jön a teszt

Leon, a profi
Az alanyok a fejhallgató dobozán feltüntetett grafikus használati útmutató ismerete nélkül - néha rásegítéssel ugyan, de - 1-2 perc alatt kiismerték a hangszórók fülre akasztásának módját. Ezt jó eredménynek értékeltem, hiszen első ránézésre többen megrettentek a szokatlan formáktól.

A viseletről és a fílingről rövig ismerkedés után vegyes, de még pozitív tartományban mozgó értéket kaptam. A metálezüst műanyag burkolat többek száját mosolyra fakasztotta, a füleket szinte alig terhelő pehelykönnyű súly viszont elismerő biccentéseket kapott. A hangszórók akasztói stabilan rögzítik a szerkezetet, ami így headbangelésnél is az ember fején marad.

A szemüveg sem akadály
Keki a készülék interoperabilitását is bevizsgálta egy népszerű kiegészítő modul, a napszemüveg alkalmazásával (figyelem, a napszemüveg nem alaptartozék!). Megállapítható, hogy a két eszköz egyszerre történő viselete nem okoz apróbetűs mellékhatásokat, bár a fejhallgató és a napszemüveg szárának súrlódása érdekes hangot hallat. (A képeken nem keki látható.)

Az audiominőség nem aratott osztatlan sikert a tesztcsoport körében, többek adtak hangot a mélyebb frekvenciák hiányából fakadó elégedetlenségüknek. A fül teljes felületét eltakaró szivacspárna viszont a reklámszöveget igazolja, gyakorlatilag lehetetlen beszólni a viselőjének.

Akinek nincs elálló füle, majd lesz
Bizonyos fokú elbambulás után fogant meg a gondolat a fejemben, hogy végeredményben hasonló típusú összeesküvéssel állunk szemben, mint a parlagfűtermesztő gyógyszergyárak vagy a dohánygyáros tüdőszűrő-állomások esetében. A Clip-on fejhallgató formavilágának kialakításán a plasztikai sebészek befolyása érződik némileg, ugyanis akinek eddig nem volt elég elálló füle, annak most majd lesz.

(Köszönet hálás tesztállatunknak, etelének.)  • Hírek
  • Lakáshitel