Olivér
4 °C
8 °C

Brutálisan szennyeznek a számítógépek

2007.05.03. 10:10
Ki gondolná, hogy a hálózati kütyük és a számítógépek miatt ugyanannyi széndioxidot puffogtatunk a légkörbe, mint amennyit a hatalmas repülőgépekkel?

Úgy tűnik a globális felmelegedésben is érvényesül a sok kicsi sokra megy elv, az informatikai iparág által használt ezerféle kütyü és gép ugyanis a világ széndioxid-kibocsátásának 2 százalékáért felel. Magyarán a számítástechnika pont annyi kárt okoz, mint a világ összes repülőgépe, állítja a Gartner elemzőcég.

A becslés a világ irodáiban használt a számítógépek, nyomtatók, szerverek, hűtőrendszerek, és belső hálózatok, valamint a vezetékes és a mobil telefonhálózatok energiafogyasztását veszi alapul. Az elemzők a kereskedelmi és az állami informatikai eszközöket is számításba vették, ugyanakkor a fogyasztói elektronikai eszközök közül csak a mobiltelefonokat és a személyi számítógépeket vették figyelembe. Az energiazabáló óriástévék, a háztartási robotgépek, a zenelejátszók és a játékkonzolok kimaradtak.

Nem szempont

Egyelőre kevés informatikai cég figyel a környezetvédelmi problémákra, sőt sokan nem ismerik a termékek életciklusát és nem ismerik azok környezetre gyakorolt hatását, állítja a Gartner. Ugyanakkor a cégeknek a következő öt évben egyre több erre vonatkozó szabályozással és pénzügyi nyomással kell majd szembenézniük, amelyek a hatására a helyzet merőben megváltozhat.

A Gartner azonban bizakodó, 2010-re az informatikai vállalatok harmadánál egy vagy több környezetvédelmi szempont is meghatározza majd a vásárlásaikat, írja a Cnet informatikai portál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?