István, Vajk
19 °C
33 °C

Brutálisan szennyeznek a számítógépek

2007.05.03. 10:10
Ki gondolná, hogy a hálózati kütyük és a számítógépek miatt ugyanannyi széndioxidot puffogtatunk a légkörbe, mint amennyit a hatalmas repülőgépekkel?

Úgy tűnik a globális felmelegedésben is érvényesül a sok kicsi sokra megy elv, az informatikai iparág által használt ezerféle kütyü és gép ugyanis a világ széndioxid-kibocsátásának 2 százalékáért felel. Magyarán a számítástechnika pont annyi kárt okoz, mint a világ összes repülőgépe, állítja a Gartner elemzőcég.

A becslés a világ irodáiban használt a számítógépek, nyomtatók, szerverek, hűtőrendszerek, és belső hálózatok, valamint a vezetékes és a mobil telefonhálózatok energiafogyasztását veszi alapul. Az elemzők a kereskedelmi és az állami informatikai eszközöket is számításba vették, ugyanakkor a fogyasztói elektronikai eszközök közül csak a mobiltelefonokat és a személyi számítógépeket vették figyelembe. Az energiazabáló óriástévék, a háztartási robotgépek, a zenelejátszók és a játékkonzolok kimaradtak.

Nem szempont

Egyelőre kevés informatikai cég figyel a környezetvédelmi problémákra, sőt sokan nem ismerik a termékek életciklusát és nem ismerik azok környezetre gyakorolt hatását, állítja a Gartner. Ugyanakkor a cégeknek a következő öt évben egyre több erre vonatkozó szabályozással és pénzügyi nyomással kell majd szembenézniük, amelyek a hatására a helyzet merőben megváltozhat.

A Gartner azonban bizakodó, 2010-re az informatikai vállalatok harmadánál egy vagy több környezetvédelmi szempont is meghatározza majd a vásárlásaikat, írja a Cnet informatikai portál.