Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kik fosztogatják a Kozmológiagépet?

2002.02.21. 11:02
Februárban immár negyedik alkalommal törtek be ismeretlenek az anglia legnagyobb egyetemi szuperszámítógépét működtető durhami Számítógépes Kozmológia Intézetbe. A csillagászok szerint nem valószínű hogy eredeti rendeltetésüknek megfelelően, az univerzum evolúciójának modellezésére használják majd a gépből kiszerelt értékes alkatrészeket, amelyek nukleáris fegyverek fejlesztéséhez is elegendő számítási teljesítményt nyújtanak.
A szóban forgó szuperszámítógép a durhami Institute for Computational Cosmology (ICC) másfél millió dollár értékű, Cosmology Machine (Kozmológiagép) névre keresztelt vadiúj vasa, amely 2001 júliusában állt munkába. Az egyedi tervezésű behemótot az univerzum evolúciója és a galaxisképződés igen számításigényes modellezésére szánták, és másodpercenként 456 milliárd művelet elvégzésére képes.

Géprombolás

Az első betörésre tavaly december 18-án került sor: a tolvajok behatoltak az intézetbe, és barbár módon, csavarhúzóval próbálták meg kifeszegetni a számítógép 12 központi lapját, amelyből négyet tönkre is tettek, a számítógépen tárolt kutatási eredményekkel együtt. A tudósok helyreállították a gépet, ám december 22.-én ismét megjelentek a tolvajok, és ezúttal négy központi lapot annak ellenére sikerült lenyúlniuk, hogy akció közben rajtuk ütött a biztonsági őr. A harmadik betörési kísérletet januárban az őrség meghiúsitotta, a tetteseket azonban nem sikerült elfogni.

Az ICC ismét helyreállította a Kozmológiagépet, és megerősítették a biztonsági őrséget. Februárban a betörők azonban negyedszer is visszatértek, ezúttal fegyveresen: az őrséget sakkban tartva mind a 12 központi lapot kiszerelték a számítógépből, és a korábban megrongált lapokat is magukkal vitték.

Hol a szajré?

A csillagászok szerint a szóban forgó alkatrészeknek nincs belföldi feketepiaca: kizárólag szuperszámítógépekben lehet használni őket. Az ismétlődő betörések azonban arra utalnak, hogy a tettesek értékesíteni tudták zsákmányukat, feltehetően megrendelésre dolgoztak. A lapok azonban önmagukban nem jók semmire, komplex perifériákat kell köréjük építeni: a megrendelő tehát - a betörőkkel ellentétben - magas képzettségű informatikai szakembergárdával kell rendelkezzen ahhoz, hogy hasznát vegye a szajrénak.

A következtetés: haramiaállam vagy terrorszervezet állhat a számítógépfosztogatás hátterében, ők pedig nem valószínű hogy az univerzum eredetére kíváncsiak. Sokkal inkább egy nukleáris robbanás szimulációja az, amihez a Kozmológiagép alkatrészeire ekkora szükség lehet. Az Intézet álláspontjának kritikusai szerint viszont a terroristák kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből, pár száz PC-ből is építhetnek hasonló teljesítményű számítógépet, értelmetlen volna a lopott alkatrészek csempészetével járó kockázatot vállalniuk.

De akkor kik és miért fosztogatják a Kozmológiagépet?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!