Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ír és olvas a digitális toll

2003.08.07. 15:49
A C-Pen 600 MX tervezői szerencsére szakítottak az első kézi szkennerek formavilágával; talán olvasóink is emlékeznek azokra a hatalmas "T" betűre hasonlító eszközökre, amelyek tökéletesen alkalmatlanok voltak a képek beolvasására, és már az első modelleken látszott, hogy ez egy technológiai zsákutca. A tollszkennernek ennek ellenére lehet jövője, mivel valóban kisméretű és jól kezeli a szövegeket.
A tollszkenner először kifogott rajtunk, mert nem igazán akart elindulni. Már kezdtük azt hinni, hogy a vadonatúj készüléket pusztán az érintésünkkel tönkretettük, de hamarosan rájöttünk, hogy mindenről az elemek, illetve a berögzült szokásaink tehetnek. Vajon melyik ép eszű ember gondolná azt, hogy az elem bütykös végének kell a rugós érintkező irányába állnia?

Szerencsére a készülék az incidens után elindult. A készüléken mindössze három gomb van: az egyik a szkennert indítja, a másikkal a menük között lehet navigálni, a harmadik pedig a kilépés. A menüben a jegyzet, a szótár és a beállítások mellett néhány információs menüpontot tudtunk elérni; ez utóbbiak akkor voltak hasznosak, amikor nem volt kéznél a nyomtatott leírás.

Digitális tansegéd

Először természetesen a szövegek beolvasásával próbálkoztunk, hiszen mégiscsak egy szkennerről van szó. Mivel a készülék a latin betűk mellett a cirill ábécét is ismeri, a magyar, svéd és angol szövegek mellett egy orosz cikket is beolvastattunk. A készülék a saját nyomtatással és újságokkal is döbbenetesen jól dolgozott, alig egy-két betűt hibázott el. Egyedül az összetett betűtípusokkal és váltakozó betűmérettel volt teljesen használhatatlan a C-Pen.

A készülék hat megabájtos memóriájában a gyártó szerint körülbelül kétezer gépelt oldal fér el, ráadásul a fájlokat könyvtárakba is lehet rendezni. A beolvasással igen gyorsan tudtunk kivonatot készíteni hosszabb szövegekről, és mivel a kicsiny LCD kijelzőn bármikor elolvasható a jegyzet, a készülék tökéletesen alkalmas lehet a puskázásra. Emellett szerintünk kiválóan lehet lementeni a telefonszámokat és címeket a névjegykártyákról, webcímeket a kinyomtatott weboldalak fejlécéről. A szöveget vagy infravörös porton, vagy soros porton lehet a számítógépre, PDA-ra átmásolni. A soros porton egyébként közvetlenül a kurzorhoz is be lehet vinni szöveget, például a szövegszerkesztőbe vagy a böngésző címsorába.

A tollal írni is lehet

A C-Pen nevéhez hűen írásra is alkalmas: a készülék az optikai egérhez hasonlóan ismeri föl a mozgást, ezért lehetőleg mintákkal tarkított felületen érdemes próbálkozni vele, például nyomtatott szöveg fölött. Szerintünk ez a fícsör leginkább a beolvasott szövegek javítására alkalmas, a folyamatos íráshoz túlságosan fárasztó. Hiába tanultuk meg a leírásból a C-Pen által felismerhető írásmódot, nagyon sok betűnél nehézségeink akadtak, például vesszőt egyszer sem sikerült alkotnunk.

A C-Pen bruttó 69 990 forintba kerül, a készülék Magyarországi disztribútora a BL Marketing.