Ágnes
-1 °C
2 °C

Fekete doboz a csuklón

2004.04.14. 15:38
Amikor meghibásodnak a repülőgépek, a szakértők rendszerint katasztrófa esetén is képesek meghatározni, mi romlott el: ehhez a repülőgép fekete dobozának adatait használják, amely valós időben rögzíti, mi történik a levegőben. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakértői az utóbbi három évben az emberi életfunkciókat vizsgáló fekete dobozon dolgoztak.
A repülők működését naplózó fekete doboz mintájára a NASA kutatói az emberi életfunkciókat ellenőrző és rögzító eszközt fejlesztenek. A CPOD (Crew Physiological Observation Device) folyamatosan rögzíti több érzékelője adatait.

Az adatfolyamot azonban nem később elemzik ki, hanem valós időban továbbítják az orvosoknak. A berendezés képes figyelmeztetni a viselőjét arra, ha hirtelen változik a pulzusszám, a vérnyomás, a testhőmérséklet vagy más hasonlóan fontos élettani funkció.

Beszivárog a nappaliba

A NASA kutatói szerint ez az alkalmazás akár életet is menthet az űrben és a Földön. "Ez kiváló példája a mindennapos életben használható űrtechnológiának" - jelentette ki a Wirednek Carsten Mundt, a NASA Ames kutatóközpontjának fejlesztőmérnöke.

Az alig 59,5 grammot nyomó CPOD-ot a viselője a csuklóján hordhatja. A készülékhez a vizsgálni kívánt életfunkcióknak megfelelő érzékelőket csatlakoztatnak, az így szerzett adatokat pedig Bluetooth kapcsolaton át továbbítják a közeli PC-re vagy kéziszámítógépre.

Email jön, ha baj van

Az orvosok közvetlenül ellenőrizhetik az életfunkciókat, vagy szoftverre bízhatják a kiugró adatok miatt szükséges riasztást, például emailt kérve a hirtelen változásokról.

A CPOD ezen kívül három gyorsulásmérővel is rendelkezik, amelyek mérik a készülékre kifejtett különböző erőhatásokat. Ha ezeket összevetik a viselő személy életfunkcióiban beállló változással, a kutatók számára világossá válik, hogyan változik például az űrhajósok pulzusszáma az űrsikló fellövésekor.

A kabinban nincs mérés

A készülék három éves kifejlesztése, a végleges és a korábbi változatok tesztelése kereken egymillió dollárba került. A berendezés maga különben 300 dollárnyi alkatrészből megépíthető, mondták a fejlesztők.

Bár a NASA folyamatosan szemmel tartja az űrsiklón kívüli munkálatokat végző űrhajósok életfunkcióit, a terhelés természetesen teljesen más a kabinon belül, emlékeztetett John Hines, a NASA kutatóközpont asztrobionikai csoportjának igazgatója.

Nem kell a csatlakoztatás

Jelenleg az űrsétához használt ruhákban működik néhány eszköz a szívverés, a hőmérséklet és más alapvető adatok továbbítására, de nincs olyan kiegészítő, amely képes volna ugyanezt a mindennapos ténykedések közepette biztosítani, mondta Hines.

A szakértő szerint jelenleg nincs olyan rendszer, amely teljes mozgásszabadságot biztosít, és amely nem igényli csatlakozók folyamatos átkötését. Carsten Mundt szerint korai még arról beszélni, hogy mikor lehet a készülék elérhető a hétköznapi felhasználók számára. A NASA viszont azt reméli, hogy a CPOD két éven belül felkerülhet az űrsiklók fedélzetére.