Piroska
-2 °C
5 °C

Egybegyúrja gépeit a Cray

2006.03.20. 16:10
Visszaszerezhet valamit megkopott dicsőségéből a szuperszámítógépgyár, ha beválik terve, és egy alvázra tudja pakolni különböző processzorarchitektúráit. A leggyorsabb Cray-gép, a Red Storm most hatodik a világranglistán.

Három egymástól eltérő szuperszámítógép-technológiából egyet készül faragni az amerikai Cray, amely nemes egyszerűséggel "a szuperkomputer-vállalatnak" nevezi magát. A világ leghíresebb nagygépgyártó középcége a múlt hét végén jelentette be, hogy a több éves fejlesztés alatt elkészülő komputerben különböző processzorarchitektúrákat használ majd, mert egy adott felépítésű processzor nem képes minden feladatot hatékonyan végrehajtani.

#alt#
Cray XT-3-as 2006-ból
A projekt, amelyet a Cray "alkalmazkodó szuper-számítástechnikának" nevez, valószínűleg a vállalat mostani gépsora, az X1E, az XT3 és az XD1 végét is jelenti majd.

A fejlesztés 2007-ben véget érő első szakaszban a Cray olyan gépeket dob majd piacra, amelyeket különböző feladatokra szán ugyan, de egyes hardverelemek már azonosak lesznek. A két év múlva induló második szakaszban a különböző rendszereket egyetlen "alvázra" szerelik majd, a harmadikban pedig elkészülnek azzal az irányítószoftverrel, amely a számítási feladatok optimális kiosztásáért lesz felelős a különböző hardveregységek között.

A Cray, amely a bizonyos matematikai műveletek gyors elvégzésében verhetetlen vektoros processzorokról vált híressé, szuperszámítógépeiben most összesen négyféle csiparchitektúrát használ - ezek között megtalálhatók az AMD Opteron csipjei, illetve a Crayt 2000-ben megvásároló konkurens szupergépgyártó, a Tera Computer processzorai.

Nagy gép, nagy veszetség

A körülbelül nyolcszáz fős Cray azt reméli, hogy az új koncepció segít gazdaságilag rendbe hozni a céget. Az anyagi gondokkal küzdő vállalat március 31-ig alkalmazottainak 8 százalékát készül elbocsátani. Az átalakítás költsége a végkielégítések összegétől függően félmillió és hárommillió dollár közötti összeg lehet, de a Cray azt várja, hogy éves költségei hétmillió dollárral csökkennek az elbocsátások után.

#alt#
Cray I-es 1974-ből
A legendás alapítójáról, Seymour Cray-ről elnevezett, 1972-ben létrehozott cég nem először kerül bajba. Egyik elődje, a Cray Computer Corporation 1995-ben csődbe ment, míg a másik Cray-céget, a Cray Research-öt egyévvel később megvásárolta a Silicon Graphics (SGI). A mostani tulajdonos, a Tera az SGI-től vette meg a gyárat, és megtartotta a márkanevet.

A kizárólag nagy számítási kapacitású szupergépekkel foglalkozó Crayt egyre jobban szorongatják a versenytársak, az IBM, a HP, a Dell és a Sun - ez a fő oka annak, hogy előzetes becslések szerint tavaly 201 millió dolláros bevétel mellett 65 millió dolláros nettó veszteséget produkált a cég. Az az idő is elmúlt már, amikor Seymour Cray első saját építésű szuperkomputere, a Cray-1 versenyben volt a világ leggyorsabb gépe címért, amelyen az ILLIAC IV-gyel osztozott a hetvenes évek közepén. A 2005-ös toplistán két Cray-gép szerepel az első tíz között: a Cray XT-3 as Red Storm a hatodik, a Jaguar a tizedik. A három leggyorsabb gépet az IBM gyártotta, a negyedik a Silicon Graphics, az ötödik a Dell egy-egy gépe.