Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Multimédia-szerver C64-esen

2002.04.16. 09:28
Az ősprüntyögő Commodore dizájnos kazettás perifériája és az online rádiózás között érzékelhető időszakadék nem olyan mély mint amilyennek elsőre gondolnánk (bár azért eléggé mély). Az egykori masszív tömegbázis helyén ma egy klasszikus hacker szubkultúra működik, amelynek pár tagja webszervert üzemeltet egy elaggott gépen.
Pszeudomadmaxiánus túlélési ösztön és pixelfétis, low-rez-zene fétis (közeli tékákban): a C64 él, és nem halott. A kazett-egység (Datasette) és piros Junoszty (netán Videoton) monitor mellé miért ne dughatnánk Ethernet-kártyát? Onnantól meg már a web?

Két északi fiatalember - Adam Dunkels és Peter Eliasson - némi szerelés és több programozás árán megcsinálta az extrémet: webszerverré alakítottak egy nyolcvanas évekből maradt kompjútert.

Streaming kazettafordításig

C64-esük további projektet követően nem csak a TCP/IP pakettokat kezeli, de egy RealAudio szervert is futtat, amely valós idejű kódolással közvetíti a kazettás egységben lejátszott hanganyagot.

Bár a hangminőség (mint mondják) nagyon rossznak mondható, a fenti teljesítmény komolyságát hangsúlyozza, hogy a gép processzorgyorsítás és memóriabővítés nélkül küzd meg a tudomány és technológia mai állásával.

Az alant csatolt link túlsó végén tehát egy C64 serénykedik. A sikeres oldalletöltést garantálni nem tudom.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!