Fülöp, Evelin
EUR 392,36 Ft
USD 367,47 Ft
13 °C
27 °C

Kibergömb

2000.10.24. 17:44
A Warick Egyetemen kifejlesztett Cybersphere egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a szemlélő egy korlátlan nagyságú virtuális térben mozogjon.
Johnny Pneumonic
Korabeli ábrázolás
A science fictiönben a virtuális valóság tradicionális ábrázolása úgy kezdődik, hogy a szakember egy televízió méretű sisakba dugja a fejét, majd egy széken ülve hadonászik, és ádázul vicsorog, mivel fáradnak a nyakizmai. A virtuális valóság létrehozására valódi laboratóriumokban összeállított készülékek külleme hasonló: a fej pozíciójáról a sisakba épített giroszkópok szolgáltatnak adatot, a monitort belenyomják az arcba, ezután a kísérleti alanyt egy székre szíjazzák, nehogy nekimenjen a falnak, mint a zúgazéjibogár.

Kivételt képeznek ez alól a szakmai alkalmazások, mint például a légierőknél és vidámparkokban alkalmazott repülőgép-szimulátorok vagy a virtuális sebészet. A virtuális valóság háztartások számára kifejlesztett verziója, azonban jó messze van, mindössze a kiberguruk és az ötlettelen szoftpornó-producerek spekulációjának terepe - utóbbiaknak már csak egy kis tőkekoncentráció hiányzik ahhoz, hogy beelőzzék a hadiipart a fejlesztések terén.

Virtuális valóságot minden háztartásba!

gömbharcos
Végtelen felület
A Cybersphere - nevezzük kibergömbnek - olyan eszköz, amely helyigényes ugyan, de teljes mozgásszabadságot biztosít a résztvevőnek (ld. Star Trek, holodeck; egy sci-fi, amely elvetette a sulykot)

A gömböt a Warwicki Egyetem műhelye a Warwick Manufacturing Group és a tanyáján csúcstechnológia tervezésével és építésével foglalkozó Julian Eyre cége, a VR Systems közreműködésével építették meg.

A kibergömb működését tekintve az egér és a planetárium ötvözetének tűnik: központja egy három és fél méter átmérőjű gömb, a voltaképpeni képernyő. A gömböt egy görgős gyűrű támasztja alá, így az minden irányban szabadon mozoghat - mozgását pedig egy alatta elhelyezett kisebb gömb követi, akár az egér golyó az asztallapot.

tervrajz
Vázlat emberkével
A virtuális valóságot kívülről vetítik a gömb felszínére, amelyben a néző minden irányban annyit gyalogolhat, amennyit kedve tartja, ha csak nem gurul egyet a gömbben.

A kibergömb felkeltette a hadsereg, a játékfejlesztők és a nagy építészeti-tervezőirodák figyelmét, akik bizonyosan jó hasznát veszik majd a végtelen virtuális térnek.

A Cybersphere első prototípusa mától tekinthető meg a Warwick Manufacturing Group a PTC és a Sun Microsystems segítségével felállított háromdimenziós technológiát bemutató központjában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás