Árpád
-2 °C
4 °C

Kibergömb

2000.10.24. 17:44
A Warick Egyetemen kifejlesztett Cybersphere egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a szemlélő egy korlátlan nagyságú virtuális térben mozogjon.
Johnny Pneumonic
Korabeli ábrázolás
A science fictiönben a virtuális valóság tradicionális ábrázolása úgy kezdődik, hogy a szakember egy televízió méretű sisakba dugja a fejét, majd egy széken ülve hadonászik, és ádázul vicsorog, mivel fáradnak a nyakizmai. A virtuális valóság létrehozására valódi laboratóriumokban összeállított készülékek külleme hasonló: a fej pozíciójáról a sisakba épített giroszkópok szolgáltatnak adatot, a monitort belenyomják az arcba, ezután a kísérleti alanyt egy székre szíjazzák, nehogy nekimenjen a falnak, mint a zúgazéjibogár.

Kivételt képeznek ez alól a szakmai alkalmazások, mint például a légierőknél és vidámparkokban alkalmazott repülőgép-szimulátorok vagy a virtuális sebészet. A virtuális valóság háztartások számára kifejlesztett verziója, azonban jó messze van, mindössze a kiberguruk és az ötlettelen szoftpornó-producerek spekulációjának terepe - utóbbiaknak már csak egy kis tőkekoncentráció hiányzik ahhoz, hogy beelőzzék a hadiipart a fejlesztések terén.

Virtuális valóságot minden háztartásba!

gömbharcos
Végtelen felület
A Cybersphere - nevezzük kibergömbnek - olyan eszköz, amely helyigényes ugyan, de teljes mozgásszabadságot biztosít a résztvevőnek (ld. Star Trek, holodeck; egy sci-fi, amely elvetette a sulykot)

A gömböt a Warwicki Egyetem műhelye a Warwick Manufacturing Group és a tanyáján csúcstechnológia tervezésével és építésével foglalkozó Julian Eyre cége, a VR Systems közreműködésével építették meg.

A kibergömb működését tekintve az egér és a planetárium ötvözetének tűnik: központja egy három és fél méter átmérőjű gömb, a voltaképpeni képernyő. A gömböt egy görgős gyűrű támasztja alá, így az minden irányban szabadon mozoghat - mozgását pedig egy alatta elhelyezett kisebb gömb követi, akár az egér golyó az asztallapot.

tervrajz
Vázlat emberkével
A virtuális valóságot kívülről vetítik a gömb felszínére, amelyben a néző minden irányban annyit gyalogolhat, amennyit kedve tartja, ha csak nem gurul egyet a gömbben.

A kibergömb felkeltette a hadsereg, a játékfejlesztők és a nagy építészeti-tervezőirodák figyelmét, akik bizonyosan jó hasznát veszik majd a végtelen virtuális térnek.

A Cybersphere első prototípusa mától tekinthető meg a Warwick Manufacturing Group a PTC és a Sun Microsystems segítségével felállított háromdimenziós technológiát bemutató központjában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?