Géza
-12 °C
-4 °C

A sivatag nyert a robotversenyen

2004.03.14. 21:42
Bár a rajtvonalon felsorakozott tizenöt robotsofőr a legmodernebb technikákkal próbálta legyőzni a Mojave sivatag kegyetlen szikláit, ez egyiküknek sem sikerült, tehát a DARPA idén hazaviheti a fődíjként felkínált egymillió dollárt.
Az amerikai védelmi minisztérium fejlesztési részlege - a DARPA - az eredeti versenykiírás szerint egymillió dolláros jutalmat kínált fel annak a fejlesztői csoportnak, amelynek a járműve tíz óra alatt megteszi a Los Angeles és Las Vegas között kijelölt négyszáz mérföldes távot.

Nehéz indulás

Tekintse meg képeinket!
Az Index információi szerint már a verseny elején is komoly nehézségek támadtak. A DARPA szigorú zsűrije nyolcvanöt jelentkezésből mindössze huszonötöt fogadott el, de az első megmérettetésre már csak huszonegyen érkeztek meg, és csupán tizenkilenc csapat tudta kivinni a járművét a kvalifikációra, amely hétfő reggeltől csütörtök délutánig tartott.

Itt többen betonfalnak ütköztek a rosszul betáplált adatok miatt, és a teljes időmérő kört csupán heten teljesítették, az időközben módosított szabályok miatt azonban szombaton tizenöten állhattak a rajtvonalhoz.

Futó kaland

Napkelte után elsőként a Carnegie Mellon egyetem átalakított Hummer terepjárója, a Sandstorm vághatott neki a sivatagi útnak. A gyors indulást követően tizenöt percen belül tizenegy kilométeres távolságba jutott, de Daggett város közelében egy hegyvidéki szakaszon váratlanul letért az útról, megfeneklett egy padkán és kigyulladtak az első kerekei. Bár a verseny legesélyesebbjének kikiáltott gép valóban a legjobb volt a mezőnyben, ez nem volt elég a győzelemhez. A második helyezett a SciAutonics második csapatának járműve lett, míg a harmadik a Golem csoporté.

A pasadenai Caltech csoport valószínűleg nem az egymillió dolláros fődíj megnyerését tűzte ki célul, hiszen a Bob névre keresztelt módosított Chevrolettel két óra alatt csupán olyan messzire jutottak el, hogy az autó még mindig látható volt az indítókapu mellől, derült ki a Cnet beszámolójából. A Ghostrider csapat vezető nélküli motorját kizárták a versenyből, miután kilencven centiméter megtétele után felborult.

Navigációs gondok

Klikk a képre!
A versenyzők csak két órával az indulás előtt kapták meg azt a CD-t, amely az útvonal több mint kétezer pontjának koordinátáit tartalmazza, és amelyet a robotok helymeghatározó szoftvere értelmezni tud. Tom Strat, a program megbízott vezetője a CNN-nek elmondta: a járművek egy része nagyon jól követte az útvonalat, de nem vette észre az akadályokat, míg mások szó szerint a saját árnyékuktól ijedtek meg, mivel azt hitték róla, hogy akadály.

Persze éppen az a DARPA feladata, hogy összegyűjtse a csapatok legjobb ötleteit, és azok segítségével alkossa meg a jövő sofőr nélküli szállítóeszközeit. A szervezet várhatóan 2006-ban rendezi meg újra a versenyt, így a csapatoknak bőven lesz idejük a felkészülésre.