Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Két maggal búcsúzik a G5-ös Power Mac

2005.10.20. 12:55
Megjelent a nyáron bemutatott kétmagos IBM G5-ös processzor az Apple csúcsgépeiben, a Power Macekben - van, amelyikben rögtön kettő. Az Apple a PowerBook kijelzőinek minőségén is javított, komolyan azonban nem tudott változtatni a méregdrága, előző generációs processzort használó laptopon.

Az Apple bemutatta a IBM G5-ös processzorával szerelt Power Macintoshok utolsó mohikánjának tekinthető kétmagos gépeket. Ekkora ugrásra a későbbiekben már nem lehet számítani, ugyanis a társaság rövidesen átvált az IBM csipekről az Intel Pentiumjaira, így vélhetően jó ideig ez lesz a legerősebb IBM-processzorral szerelt Mac.

Két mag, két processzor

#alt# A termékvonal három gépből áll, a legerősebb verziót ventillátor helyett víz hűti. A PowerBookok nem frissültek ilyen mértékben, azok még mindig az előző generációs G4-eseket használják, hiszen a G5-ösök túl sokat fogyasztanak, és túlságosan melegednek ahhoz, hogy laptopba is beépíthessék őket, de a kijelzők felbontása nőtt valamelyest, írta a The Register.

Az alap Power Macet mostantól egy két gigahertzes, kétmagos processzor hatja, a videokártya pedig a kétezer dolláros (négyszázezer forintos) kategóriában nem túl szalonképes nVidia 6600 LE. Persze ezeket a gépeket nem játékra szánják, a Photoshopnak meg bőven elég a gyengécske Geforce is. Ennyi pénzért fél gigabájt memóriát ad az Apple. A középső gép 2,3 gigahertzes, kétmagos G5-öt kapott, valamivel komolyabb, 6600-as Geforce videokártyával és nagyobb merevlemezzel, 2500 dollárért, tehát legalább 500 ezer forintért. Ez a két konfiguráció napokon belül Magyarországon is kapható lesz.

November után

A legkeményebb Power Macbe 2,5 gigahertzes, kétmagos G5-ös processzorokat szereltek, méghozzá rögtön kettőt, szintén fél gigabájt memóriát (persze ehhez a géphez érdemes egyből további másfelet venni, különben semmi értelme az egésznek), valamint 6600-as Geforce videokártyát. A gép ára 3300 dollár, két giga memóriával 3800 dollár, ezek alapján egymillió forintnál kevesebből aligha ússzuk meg itthon a vásárlást, bár ezt a verziót még Amerikában is csak novembertől lehet beszerezni. Az Apple szerint a kétprocis, kétmagos G5-ös hatvan százalékkal gyorsabb, mint a korábbi kétprocis, egymagos, 2,7 gigahertzes rendszer.

Mostantól az összes Power Mac PCI-Express csatolóval érkezik, ezzel az Apple csúcsgépeiből is kikopott az AGP.

Hibás termékek

A PowerBook sorozatban a 15 és a 17 hüvelykes monitorral érkező változatok frissültek valamelyest. A kisebbik felbontása eddig 1280x854 volt, mostantól 1440x960, míg a nagyobbik kijelzős PowerBook kijelzőjének részletessége 1440x900-ról 1680x1050-re nőtt. Az Apple szerint az akkumulátorok mostantól tartósabbak, a gépek ára változatlanul 2000 és 2500 dollár, tehát itthon legalább 620-730 ezer forint között lehet hozzájutni.

A legkisebb, 12 hüvelykes PowerBook maradt, amilyen volt, viszont 100 dollárral olcsóbban adják, így akár elképzelhető, hogy idővel itthon is 400 ezer forint alá esik az ára.

Az IBM júliusban bemutatott 970FX kódnevű, azaz laptopokban is használható, alacsony fogyasztású, kevéssé melegedő kétmagos 1,2 gigahertzes, 1,4 gigahertzes és 1,6 gigahertzes G5-ösei nem kerültek bele a megújult PowerBookokba, egyes információk szerint azért, mert az új termék még nem működik hibátlanul.