József, Bánk
-6 °C
0 °C

Villámgyors lesz a DDR3-as

2006.02.15. 11:00
Az Elpida memóriagyártó egy konferencián ismertette csúcsteljesítményű DDR3 moduljának specifikációit. A memória 1,6 gigahertzen üzemel, de még évekig kell várni az alaplapra, amelyik hivatalosan is támogatja.

Az ISSCC 2006 konferencián az Elpida bemutatta saját DDR3-as memóriáját, melyet a következő generációs szerverekben és személyi számítógépekben szeretne viszontlátni a gyártó, írta meg az Inqurier. Az 512 megabites modul átlagos elérési ideje 8,75 nanoszekundum, és 1,6 gigahertzes órajel mellett másodpercenként 1,6 gigabites sebességgel képes működni – ez tehát az eddig bemutatott leggyorsabb DDR3 memória.

Szerény igények

#alt# Ráadásul ezt a teljesítményt mindössze 1,5 volt mellett produkálja a modul, tehát kevesebbet fogyaszt, mint napjaink DDR2-esei. Van egy még szerényebb, 1,36 voltos verzió is, de ez a modul is komoly teljesítményre képes, hiszen 1,33 gigahertzes órajelen üzemel. Persze mindez még csak tesztüzem, hiszen legalább egy évet kell még várnunk arra, hogy az otthoni gépekben is megjelenjenek az újdonságok.

Az előző átállás sem ment zökkenőmentesen. Mint azt a Prohardver megírta, a DDR2 memóriáknak megjelenésük után egy évet kellett várniuk arra, hogy keresettebbek legyenek a hagyományos DDR-moduloknál, pedig az Intel minden eszközt bevetett. Mégis, nehezen fogadta el a piac a sok tekintetben semmiféle előnnyel nem kecsegtető szabványt

A következő generációváltást a hírek szerint az Intel is komótosabbra tervezi. A DDR3 memóriákat a vállalat 2007 második felétől kezdi támogatni, az AMD útiterve szerint a kisebbik processzorgyártó 2008-tól foglalkozik komolyabban az új típussal. Mindenesetre a DDR3-as szabvány legalább egy évig együtt él majd DDR2-vel.

Átmenet

A kettő közötti átmenetet a 800 megahertzes órajel jelenti majd, a legtöbb DDR2-800 memóriát támogató platform ugyanis alkalmas lesz a DDR3-800 modulok fogadására is. Várhatóan 2009 közepére zárul le a teljes átállás, addigra a szabványokban rögzített sebesség elérheti az 1333 megahertzet. A DDR3 előnyei között nem csupán a jobb skálázhatóság és a DDR2-nél is energiatakarékosabb működés említendő, hanem a kisebb késleltetési értékek is.

A memóriagyártók közül a Samsung, a Hynix és a cikk elején említett Elpida is elkészítette saját DDR3 mintáit, de a tömeggyártás kezdetének időpontját egyhangúlag a piaci igényektől tették függővé.