Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tűzveszélyes laptopokat hív vissza a Dell

2006.08.15. 11:20
Nem tesz jót a Sony hírnevének, hogy az elektronikai iparág legnagyobb visszahívási akciója a nevéhez kötődik: e japán cég gyártotta a Dell laptopok hibás akkumulátorait, amelyek könnyen lángra kaphatnak.

Tűzveszély miatt négymillió laptop akkumulátorát cseréli le ingyen a világ legnagyobb pécégyártója, a Dell. A BBC információi szerint a tűzveszélyes tartozékok többségét az Egyesült Államokban adták el, de valamivel több mint egymillió akku más országokban kötött ki. Az amerikai fogyasztóvédelem arra szólította föl az érintett laptopok felhasználóit, hogy azonnal vegyék ki az akkut, és hordozható számítógépüket kizárólag hálózatról működtessék.

A hibás lítiumion akkukat nem a Dell, hanem a Sony gyártotta; 2004 áprilisa és 2006 júliusa között kerültek a boltok polcaira. Bár tavaly december óta csupán hat laptop ment tönkre túlhevülés miatt, a Dell úgy döntött, hogy elindítja az elektronikai iparág - eddigi - legnagyobb visszahívási akcióját.

Égesdell, égesdell

Ebben a döntésben valószínűleg nagy szerepet játszottak az égő laptopokról nyilvánosságra került képek, amelyeken nem kis lángocskák, hanem valóságos tábortüzek láthatók. Az amerikai fogyasztóvédelem egyébként 2003 és 2005 között 339 túlmelegedési esetről szerzett értesülést, írta a BBC, és ezeknek nem a Dell volt a főszereplője. Ebben az időszakban lapunk is beszámolt a Fujitsu Siemens, az Apple, az IBM és a Microsoft Xbox hasonló problémáiról.


Bizonyos esetekben a felhasználók kisebb égési sérüléseket szenvedtek, vagy más tulajdonuk megrongálódott. A Dell laptopjai nem okoztak személyi sérülést, és a cég weboldalán megtudható, hogy pontosan mely típusok érintettek.

Megkerestük a Dell magyarországi képviseletét, de egyelőre nem tudtak választ adni arra, hogy hazánkban forgalmaztak-e hibás laptopot, és hogy érkezett-e hozzájuk bejelentés túlmelegedésről.