Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megállíthatatlan a digitális fotózás előretörése

2003.09.30. 14:57
Megállíthatatlannak tűnik a digitális fényképezés előretörése az osztrák Marketagent.com által június és szeptember között végzett internetes felmérés 5216 kitöltött kérdőív elemzése alapján megszületett tanúsága szerint. A megkérdezettek közül tízből négyen azon a véleményen voltak, hogy a digitális kamerák a hagyományos fényképezőgépeket mindenképpen háttérbe szorítják.
A megkérdezettek szerint a digitális készülékek legnagyobb előnye a felvétel azonnali ellenőrzésének lehetősége. Többnyire az otthoni nyomtató segítségével készítenek papírformátumú képet a digitális képekből. A megkérdezettek 12 százaléka tartotta a képminőséget kevésbé jónak, mint a hagyományos képekét, illetve elégtelen minőségűnek. A reprezentatív minta szerint az interneten aktív lakosság 32 százaléka a képélességet, a színmélységet és a szemcsésséget nagyon jónak tekinti, 42 százalékuk pedig jónak.

Szeretnek photoshopozni

Az elkészült képek számítógépes szerkeszthetőségét 85,8 százalék említette mint előnyt, míg a kezelhetőséget és archiválási lehetőséget, CD-re írhatóságot 80,8 százalék. A számítógépen vagy a televízió képernyőjén történő megtekintés a megkérdezettek 62,2 százaléka szerint helyezi a digitális technológiát a hagyományos fényképezés elé. A költségmegtakarítást viszont csak 31 százalék hozta fel előnyként.

Népszerűtlen analógok

Manapság a vásárlók 87 százaléka döntene adott esetben egy digitális kamera megvásárlása mellett a hagyományos helyett. Kisfilmes kamera vásárlása mellett mindössze 5,3 százalékuk tette le a voksot. APS technológiájú fotófilmes gépeket 2,4 százalékuk, polaroid gépet 0,9 százalékuk, egyszer használatos filmes gépet pedig 0,4 százalékuk vásárolna.

A képek kinyomtatását 38 százalék tekinti a legjobb papírkép-előállítási lehetőségnek. A második legjobb lehetőségnek a laborba küldést, és a kész képek személyes átvételét jelölték meg - 22,1 százalékos súllyal. Az internetes feltöltést kidolgozásra 17,4 százalék, az elektronikus levélben történő küldést pedig 14,7 százalék preferálta. A felvételek személyes leadása és a kész képek postai kiszállítása viszont csak a megkérdezettek 5,3 százaléka számára tűnik a legkedvezőbb megoldásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!