Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Digitális firkagép a Nokiától

2004.02.16. 12:16
A piacvezető finn mobilgyártó mérnökgárdája bizonyára egy buta hivatalnokról mintázta a fantáziadús SU-1B névre keresztelt digitális tollat, amely nagyszerűen tudja a képernyőre másolni a füzetbe lejegyzett információkat, de annyira már nem intelligens, hogy megfejtse azok tartalmát. Ráadásul szürke és kövérkés.
Az olcsó műanyagba burkolt eszköz mérete egyértelműen arra utal, hogy ez a toll nemcsak írásra alkalmas. Egyesek fantáziája talán éppen akkor kezd igazán meglódulni, amikor a kupak levétele után a készülék vibrál egyet, de a rezgés csak a készülék bekapcsolását jelzi. A golyóstoll speciális funkcióiról leginkább a hegy alatt elhelyezett képbeolvasó eszköz optikai érzékelője árulkodik, és ezt nem érdemes piszkálni, kólába vagy levesbe mártani, mert a parányi lencsék nehezen tisztíthatóak. A toll egyébként annyiban különleges, hogy a speciális füzetbe írt jegyzetek képe automatikusan átmásolható egy kompatibilis számítógépre vagy mobiltelefonra.

Védett jegyzetek

Tekintse meg képeinket!
Az SU-1B dobozában két füzetet találtunk: a kisebbik B7-es, a nagyobbik A5-ös szabvány méretű. Még sohasem jegyzeteltünk ilyen drága papírra: öt füzet körülbelül harminc euróba, azaz majdnem nyolcezer forintba kerül, ráadásul a gyártó weboldalán nem találtunk magyarországi forgalmazót. Az Esselte által gyártott füzet sajnos nélkülözhetetlen, hiszen a toll csak a papírra nyomtatott aprócska szürke pontok alapján tudja meghatározni, hogy melyik oldalon ír éppen. Viszont ha a negyvenötödik oldalon kezdünk el jegyzetelni, akkor a számítógépen a digitális másolatban ugyanazon az oldalon jelenik meg az írás, mindig a megfelelő helyen.

Tapasztalataink szerint a füzeteket másolásvédelemmel látták el, tehát irodai fénymásolóval nem lehet olcsó pótlapokat gyártani, ugyanakkor elképzelhető, hogy minőségi lapolvasóval és nyomtatóval már könnyen feltörhető a védelem.

Személyes üzenet

A füzetek hátsó borítójára nyomtatott beállítópanel segítségével lehet kiválasztani az írás színét, a vonalvastagságot, és itt ellenőrizhető az akku állapota. A feljegyzéseket USB-dokkolóval vagy Bluetooth-elérésen lehet áttölteni a kompatibilis számítógépre vagy mobiltelefonra. Mobilról az írás azonnal továbbküldhető képüzenetként, megfelelő mobil nélkül azonban nem érdemes megvásárolni a tollat, ugyanis a számítógépes szoftver nem ismeri fel a kézírásunkat. Az SU-1B a Next-GSM üzletében 59 000 forintba, a Speedshop üzletében 54 900 forintba kerül.