Valér
-2 °C
0 °C

Drága lesz a filléres laptop

2007.10.30. 07:04
Nem lesz nagyon olcsó, idén már meg sem érkezik: egyre többen csalódnak az Asus Eee-ben, persze a tesztek szerint azért remek kis gépről van szó. Persze a tesztelők országában nem kell annyit fizetni a laptopért, amennyibe Magyarországon várhatóan kerül majd.

Idén már biztosan nem jelenik meg a magyar boltok kínálatában az Asus fillérel laptopja, az Eee, közölte Banga Zsuzsanna, a gyártó hazai képviseletének illetékese a Prohardverrel. A közelmúltban piacra dobott számítógép nemcsak nálunk, de az egész kelet-európai régióban késve kerül piacra. A rendkívüli érdeklődéssel várt laptopot Tajvanon kezdték el forgalmazni október közepén, a tengerentúlon pedig a legfrissebb információk szerint csütörtökön kezdődik meg az Eee PC árusítása, igaz, ekkor csak egy változat kerül a boltokba, 399 dolláros áron. Ez az összeg lényegesen több annál, mint amit a gyártó eleinte a köztudatba vésett – az Asus kezdetben a 199 dolláros lélektani határt hangsúlyozta közleményében, pedig ennyiért várhatóan csak az partnerek jutnak majd hozzá a géphez.

Egyre drágább

A most nyilvánosságra hozott amerikai árak viszont sokak kedvét elvették. A friss árlista szerint a csúcsmodell, a 8 gigabájtos háttértárral és egy gigabájt memóriával szerelt gép például eleinte nem is lesz kapható, a legerősebb verzió a 4 gigabájtos ssd-t, webkamerát és erősebb akkut kínáló 4G lesz, ez viszont annyiba kerül majd az Egyesült Államokban, mint Tajvanon a csúcsmodell: 400 dollárba (otthoni ár: 340 dollár). A szintén 4 gigabájtos, de kevésbé jól felszerelt 4G Surf 350 dollárba kerül majd (tajvani ár: 310 dollár), míg a minden földi jótól megfosztott, két gigabájtos, 256 megabájt memóriás alapgép, a 2G Surf 300 dollárért lesz majd elvihető, szemben az átszámított tajvani 247 dolláros alapárral.

Extrákkal

Az Eee tehát az gyártóországban is 20 százalékkal drágább, mint az sokat remélték, az Egyesült Államokban már 50 százalékot kell ráfizetni a laptopra, jellemzően az európai piacokon egy az egyhez arányban váltják a dollárt és az eurót, tehát mire Magyarországra elér, már könnyedén kétszeres lehet a szorzó az eredeti, 200 dollárosnak meghirdetett árhoz képest. Hetvenezer forintért meg már nem tűnik olyan jó vételnek az alapgép, mint amennyire annak tűnt 40-50 ezer forintért. Egyelőre azonban szó sincs hazai megjelenésről.

Az Asus Eee ugyanis még az Egyesült Államokban is csak késve debütál, a gyártó a Linux-alapú programkörnyezettel kapcsolatos fejlesztésekre hivatkozva szeptemberben egy hónappal kitolta a premiert. A cég magyarországi képviselete azt az információt adta, hogy az Eee PC bevezetése nálunk, illetve a régió többi országában hasonló okból csúszik a jövő esztendő első hónapjaira. Korábbi információ, hogy az olcsó noteszgépek világszerte teljesen lokalizált változatban kerülnek a boltokba, a fordítási munkálatok pedig értelemszerűen tovább késleltethetik a premiert. Az okok közt szerepelhet még – bár ezt a hazai képviseletnél nem erősítették meg –, hogy az Eee PC-kből idén mindössze 200-300 ezer példányt gyártanak, melyeket elsődlegesen az angol nyelvterületeken terítenek. Az Asus illetékese ezzel együtt arról nem tudott információval szolgálni, hogy a népesebb nyugat-európai országok kapnak-e idén az olcsó notebookból.

Az Eee PC nagyobb volumenű gyártása csak jövőre indulhat, ekkor a tervek szerint nagyjából hárommillió gép gördülne le a futószalagokról. A kis gép iránt rendkívül komoly az érdeklődés, ezt jelzi legalábbis, hogy a jövőre tervezett gyártási mennyiségből több mint egymilliót már most eladott a cég.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!