Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Pc húszmillió forintért

2005.05.06. 10:00
Kőkorszaki videokártya, szimpla dvd-olvasó, soros port - a konfiguráció még azt sem hatja meg, aki köszöni szépen, csak szövegszerkesztésre használja számítógépét. És hogy mi kerül rajta húszmillióba? Az, hogy gyors.

Az Orion Multisystems DS-96-os számítógépe kisebb hűtőszekrény méretű. Simán be lehet dugni a kettőhúszba (vagy Amerikában a száztízbe), bírja 300 méterrel a tengerszint alatt és 3000 méterrel fölötte, és minden gond nélkül működik 5 és 30 Celsius fok, illetve 10-80 százalékos páratartalom között. A hivatalos specifikáció szerint van benne dvd-olvasó, cd-író, soros és usb-port, Radeon 9000-es videókártya 64 Mb ram-mal, és a gyártó ad hozzá ingyen egeret meg billentyűzetet. Nem hangzik túl jó dílnek, főleg, hogy a DS-96 mindehhez sokat fogyaszt és hangos is. Az 1500 wattos teljesítmény egy porszívónak is elég lenne, és a munkaállomás környékén tapasztalható 50 decibel egy morajló iskolai osztály hangerejének felel meg. De mi kerül ezen a konfiguráción százezer dollárba?

Sok proci sokra megy

#alt#
DS-96
Az, hogy a DS-96 a világ leggyorsabb pc-je: kilencvenhat darab, egyenként 1,2 gigahertzes processzorával és 192 gigabájtnyi memóriájával másodpercenként 230 gigaflopos sebességre képes (vagyis 230 milliárd lebegőpontos műveletet tud elvégezni), ami nem éri el ugyan napjaink leggyorsabb szuperszámítógépeinek teljesítményét, de a DS-96 ennyi pénzért szinte ingyen van. Mindehhez a gép egyenesen felhasználóbarátnak számít a hatalmas mainframe-ekhez és klaszterekhez képest, hiszen elfut egy átlagosnak mondható Linux-disztribúcióval is.

A szuperpécét azért nem a hétköznapi felhasználóknak szánja az Orion. A potenciális vásárlók olyan mérnökök és kutatók, akik gyakran végeznének számításigényes műveleteket, de nem férnek hozzá a nagy kapacitású szuperszámítógépekhez, amelyek előtt gyakran várakozni kell, míg sorra kerül az ember. Az igazi szupergépek nemcsak drágák, hanem kényesek is - ezért erény, hogy a DS-96 olyan viszonylag mostoha körülmények között is üzemel, mint egy átlagos dolgozószoba.

Lassan a nagyokat kóstolgatja

Annak ellenére, hogy az Orion gépe a pc-kategóriában indul, teljesítménye egyáltalán nincs messze a valódi szupergépek sebességétől. Igaz ugyan, hogy a világrekorder, az IBM BlueGene-je 70 720 gigaflopot teljesít, és így háromszázszor gyorsabb a DS-96-nál, de a leggyorsabb szupergépek félévente frissített ötszázas listájának utolsó helyezettje, az SBS Service Superdome-ja például már csak 850 gigaflopot tud, ami azt jelenti, hogy a viszonylag olcsó, dobozba zárt klaszterek hamarosan megjelenhetnek a legjobbak között.