Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Októbertől digitális tévéadás

2001.10.16. 14:41
Az Antenna Hungária Rt. (AH) 2001 októberében üzembe helyezi az első magyarországi DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) adóberendezést, és Budapesten kísérleti jelleggel elindítja a földfelszíni televíziós műsorszórást. A DVB-T általános bevezetésével frekvenciák szabadulnak fel, hiszen egy analóg csatorna helyén 4-6 digitális szolgáltatás futhat. Mostanáig az AH 500 millió forintos nagyságrendben költött a digitális műsorszórás hazai bevezetésére.
Az új technológia néhány év múlva forradalmasíthatja a a hazai televíziózást, hiszen a DVB-T nem csak interaktív video-, audio- és adatjellegű multimédiás szolgáltatást kínál, hanem a rendszer mobilitása révén lehetővé teszi, hogy autóban, vonaton vagy akár mobiltelefonon kiváló minőségű adást nézhessünk - hangzott el az AH bemutatóval egybekötött keddi tájékoztatóján.

Az AH céljai közt szerepel, hogy a DVB-T rendszer a frekvencia felszabadításának pillanatában már olyan felkészültségi szinten álljon, amely lehetővé teszi a mielőbbi széles körű beindítást. Az új eljárás nem csupán műszaki, hanem tartalmi és szemléletbeli változást is jelent a szolgáltatók és a fogyasztók számára - jelentette ki László Géza, az AH elnök-vezérigazgatója.

Jelen a digitális jövő

A digitális tévézéshez külön vevőkészülék szükséges

Azokban az országokban, ahol már működik DVB-T rendszer, egy úgynevezett set-top-box, azaz vevőkészülék szükséges a szolgáltatás eléréséhez. Az érkező digitális jeleket feldolgozza, és a tévékészülék számára analóg formában tovább. Már léteznek olyan tévékészülékek, melyek beépítve tartalmazzák a digitális vételhez szükséges egységet is.

Egyes hordozható vevőkészülékek a vételhez nem is igényelnek tetőantennát, egy 10 centiméteres botantennával is tökéletes a vétel. Az új rendszer legfontosabb előnye a mobilitás, hiszen a néző a képminőség romlása nélkül ülhet villamoson vagy akár egy száguldó autóban is. A többnyelvű kísérő hang CD-minőségű hangzást biztosít. A rendszer interaktív, a néző kikérheti a képernyőre a műsorhoz tartozó kiegészítő információkat.

Frekvenciák szabadulhatnak fel

A DVB-T általános bevezetésével frekvenciák szabadulnak fel, hiszen egy analóg csatorna helyén 4-6 digitális szolgáltatás futhat. Az adók ezenfelül a teljes vételi körzetben egymás zavarása nélkül azonos frekvencián sugározhatnak. Kísérleti adások már 1999 óta folynak Budapest környékén.

A digitális sugárzás céljaira felhasználható frekvenciakiosztás jelenleg még nem létezik a kontinensen. Ezt a kérdést csak a 2005-re kitűzött WARC (World Administrative Radio Conference) plénuma fogja rendezni. A legtöbb ország azonban nem kívánja megvárni ezt az időpontot, hanem már korábban elindítja a digitális földfelszíni televíziós műsorszórást.

2005-ben a már működő szolgáltatások várhatóan megtarthatják a helyüket, így a többi ország részére csak a fennmaradó frekvenciákat osztják szét a konferencián. Az AH ezért is törekszik arra, hogy a lehetséges frekvenciákat minél előbb igénybe vegyük.

Hiányoznak a jogszabályok

A műszaki kérdéseken felül jogi és szabályozási dilemmák is felmerülnek. Itthon a műsorszolgáltatásról, illetve a rádiózásról és televíziózásról rendelkező jogszabályok nincsenek felkészülve az új technológiára.

A földfelszíni műsorszórásban az AH abszolút monopol helyzetben van, mivel erre a tevékenységre korlátlan idejű koncessziós joggal rendelkezik. A társaság műsorszétosztási koncessziója pedig Magyarország európai uniós csatlakozásáig tart.

Az AH-t a törvényben rögzített koncessziós szolgáltatói jogosítványai kötelezik a folyamatos fejlesztésre is. A jelenlegi hálózatra ráépítve 10 milliárd forintos költséggel valósulhatna meg a digitális televíziós hálózat, viszont ha valamely megfontolásból teljesen új hálózatot kell kiépíteni, a 60 milliárd forintba kerülhet a szükséges infrastruktúra - jelentette ki László Géza.

Mostanáig az AH 500 millió forintos nagyságrendben költött a digitális műsorszórás hazai bevezetésére. Ebből 350 millió forint különböző forrásokból érkező támogatás volt, a fennmaradó összeg belső keretekből származott - hangzott el a tájékozatón.  • Vennék
  • Hírek