Benedek
-4 °C
5 °C

Hüvelykujjal olvasható dvd

2005.05.20. 14:00
Lehetetlenné tenné a kölcsönfilmek lejátszását az az új technológia, mely a dvd-k lejátszáshoz a vásárló ujjlenyomatát kérné. A kaliforniai egyetemen készülő prototípust, mely egy RFID-címkével ellátott lemezből és egy módosított asztali dvd-lejátszóból áll, a fejlesztők még a nyáron bemutatják a fimstúdióknak.

Rajit Gadh, a kaliforniai egyetem professzora, az eddig leginkább logisztikában használt rádiófrekvenciás azonosítókkal (RFID) oldaná meg a filmforgalmazóknak azt a problémáját, hogy az emberek hajlamosak kölcsönkérni filmeket, ahelyett, hogy megvennék őket. Az elképzelés az RFID-chipeknek azt a tulajdonságát használja ki, hogy könnyen lehet adatokat felvinni rájuk, így minden egyes dvd-lemez - viszonylag olcsón - egyedi azonosítóval látható el, írta a Wired.

Szép, új világ

A dvd-k megvásárlásakor a boltban valamilyen azonosítót - jelszót, ujjlenyomatot vagy írisz-információt - kellene megadnunk. Ezeket az adatokat a dvd-lemezen levő RFID-chipre írnák. Mielőtt otthon lejátszhatjuk a dvd-t, a hozzá illő speciális olvasó elkéri tőlünk ezeket az adatokat, és összeveti a lemezen szereplő információkkal.

A fejlesztést vezető Gadh egyelőre nem hajlandó nyilvánosságra hozni a másolásvédelmi rendszer működésének részleteit, viszont azt ígérte, nyárra elkészül egy prototípus. Ezzel a verzióval házalnak majd a készítők a filmstúdióknál és az elektronikai cégeknél. A professzor hozzátette, nem igazán tudja, hogyan fogadja majd az ötletet a piac.

Kinek éri meg?

Ed Felten, a princetoni egyetem professzora szerint kicsi az esélye annak, hogy a felhasználók elfogadják az új technológiát. Egyrészt a hideg futkosna a hátukon, ha minden egyes filmnézéskor ujjlenyomatukkal kellene azonosítani magukat, másrészt nem valószínű, hogy lecserélnék meglévő lejátszóikat egy korlátozottan használható darabra.

Ami a dvd-k másolhatóságát illeti, Seth Schoen, az Electronic Frontier Foundation szakértője azt mondta, az ujjlenyomatos azonosítás csupán annyira lehet hatásos, mint az eddigi intézkedések, a CSS, vagy a régiókód. Ha akár csak egy felhasználó rájön, hogyan lehet feltörni a védelmet, rövid időn belül mindenki tudni fog róla.