Az önpusztító DVD

2000.01.21. 17:53
A SpectraDisc vadonatúj adatvédelmi technológiát dolgozott ki a DVD lemezekhez. Az újítás lényege, hogy a DVD tetszőleges számú leolvasás után lejátszhatatlanná válik, vagyis megsemmisíti magát.

disk1 Jelenleg a DVD világában három lényeges folyamat ismerhető fel. Az egyik, hogy az emberek veszik a DVD-t , mint a szaloncukrot. A másik, hogy a DVD titkosítási kódjának feltörői egy bíróság előtt várják a döntést, hogy szabad-e vagy sem a DVD-t dekódolni. A harmadik, hogy a filmvállalatok és forgalmazók bőröndben hordják a pénzt a hardverfejlesztőkhöz, akik fűrészport izzadnak, hogy kitaláljanak valamilyen módszert, amellyel a digitális film egyszerre lehet másolhatatlan és nézhető.

Jelen esetben az ötlet a televízió képernyőjén hever. Emlékezzünk a Mission Impossible (Szupercsoport) című tévéfilmsorozatra: mindig mielőtt az egész csapat bekúszott volna egy mindenhová elérő szellőzőrendszerbe, a nagyfőnök egy pirinyó lejátszón vartyogta el az akció lényegét, majd az egész hóbelevanc ciándús műanyagfüsttel elégett. Mi ebből a tanulság? A világ feletti hatalom egy nagyszabású nemzetközi összeesküvés kezében összpontosul.

disk2 A SpectraDisc azért persze nem ment el odáig, hogy lángra lobbantsa a békésen dévédézgető és pattogatottkukoricázgató polgárok nappaliját - a diszk csak megvakul. A SpectraDisc egy olyan anyagot fejlesztett ki, amely lézerfény hatására elszíneződik, és átlátszatlanná válik. Ezt az anyagot fél mikron vastagságban viszik fel a lemezre, és a koncentrációtól függ, hogy hány lejátszás után teszi olvashatatlanná a DVD-t.

A SpectraDisc találmánya zseniális megoldás a Circuit City által kifejlesztett Divx védelemhez képest. A Divx védett lemez lejátszásához mindössze száz dollárral drágább lejátszót kellett vásárolni, majd filmnézés előtt felhívni a központot a titkos kódért. Azt persze ingyen sem sikerült a Divx mellé biztosítani, hogy a vevő ne érezze hülyének magát, amiért pénzt ad érte - a Circuit City csodás fejlesztése így akkorát bukott, mint modiliáni a manzárdból. A SpectraDisc önpusztító DVD-je ezzel szemben nem igényel külön hardvert, telefonálást, és különösen vonzó benne, hogy a mezei CD-ket és CD-ROM-okat is biztonságossá lehet vele tenni. Nabil Lawandy, a cég igazgatója már látja a szemei előtt, ahogy a házhoz szállított pizzák mellé esti filmet is küldenek kartontokban, és azt ígéri, hogy egy éven belül polcrakész lesz az egész technológia.

Ehhez persze másoknak is van egy-két szava. Elsőként a környezetvédők emelték fel a szavukat az önpusztító DVD ellen, hiszen az önmegsemmisítő technológia gigantikus mennyiségű hulladékkal járna: vegyszerekbe áztatott plexi hegyek. Bill Hunt, a Digital Bits magazin főszerkesztője másrészt úgy véli, hogy a Divx bukása is azt mutatja, hogy a közönség nem szereti, ha kontrollálni vagy befolyásolni akarják a szórakozását, ha egyszer már ő fizet érte. Nagy valószínűséggel tehát az önmegsemmisítő diszkek sem fognak túl nagy piacra lelni, vagy ha mégis: nem lehet garantálni, hogy nem találják fel nagyon hamar, hogyan lehet egy vak lemezt újra használhatóvá tenni. Most pedig kérem húzódjanak hátrább, mert ez a cikk rögvest megsemmisíti önmagát.  • Hírek
  • Megtakarítás