Auguszta
-4 °C
2 °C

Az alvási ciklust figyeli az ébresztőóra

2006.01.31. 11:00
Egy híján 200 euróba kerül az aXbo ébresztőóra, amely a kijelölt időpontnál önkényesen akár fél órával korábban felébreszti a tulajdonosát. Aki pedig ráadásul még hálás is ezért, mert kipihenten indulhat a dolgára.

Bécsben mutatták be azt az ébresztőórát, amely az alvási fázisokhoz igazodva ébreszti fel a tulajdonosát. Az aXbo kifejlesztői, Boris Eis és Axel Ferro szerint nem is olyan borzalmas, hogy az óra legfeljebb félórával a kijelölt időpont előtt felveri az embert, írta a Der Standard.

Az ébresztés ugyanis fix időpont helyett akkor történik, amikor az illetőnek a legkönnyebben megy ki az álom a szeméből. Az aXbo ugyanis az elalvási, álmodási és ébrenléti fázisok közti rövid átmeneteket célozza meg.

Mivel az alvás ciklikus folyamat, nagyjából félóránként adódik arra lehetőség, hogy a felkelés ne legyen kínszenvedés, hanem frissen pattanjon ki az ágyból az áldozat.

Méri a forgásokat

A megfelelő időpont eltalálása viszont mostanáig a szerencsén múlott, nem számítva az esetet, amikor valaki bedrótozva aludt valamilyen alváslaborban. Boris Eis és Axel Ferro viszont már 2000-ben bejelentette a szabadalmát az alvási ciklusokat elemző órára.

A csuklón viselt érzékelő méri a testmozgásokat, az ébresztőóra ezekből kiszámítja az alvási ritmust, és meghatározza az ébresztés optimális időpontját. Csupán ennyi kell ahhoz, hogy ne legyen utálatos a felkelés.

Annak sincsen akadálya, hogy két ember egymástól függetlenül kellemesen ébredjen. A különböző halk ébresztő dallamok, a madárcsicsergéstől a dobolásig gondoskodnak arról, hogy csak az ébrenlét határán levő személy keljen fel.

Nincs segítség, ha túl kevés

Az aXbo weboldala azt ígéri, hogy a saját alvási adatait bárki alvási profilokkal kombinálhatja, illetve rövidesen új ébresztő hangok is letölthetők lesznek.

Egy esetben viszont képtelen segíteni a különleges ébresztőóra: három óránál kevesebb alvás esetén csak a szokásos hideg zuhany és erős kávé kombó verhet életet a kókadozó éjszakázóba.