Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Megjelent az első Dell-AMD szerver

2006.10.24. 13:16
Hétfőn bejelentették a Dell első Opteron-processzorral szerelt szervereit. Két családot mutattak be, mindkettő inteles konfigurációt gyárt. A Dell szerint az új gépek mindenben jobbak elődeiknél.

Hétfőtől a Dell ügyfelei már nemcsak inteles szervereket, hanem AMD Opteron processzorral szerelt gépeket is vásárolhatnak, aminél már csak az lenne furcsább, ha valaki Windowst rakna egy Macintoshra. A termékcsoport bővítését a most zajló Oracle OpenWorld keretén belül jelentették be, írta meg a Prohardver.

Az egyetlen

A társaság már szeptember közepe óta forgalmazza az AMD Athlonokra és Sempronokra épülő Dimension asztali számítógépeket, a processzorgyártó egyik legsikeresebb terméke, az Opteron szervercsip viszont csak most került bele a Dellekbe. Ezzel együtt viszonylag gyorsan lezajlott a váltás, hiszen csak májusban jelentették be, hogy a két cég együttműködésbe kezd.

Sokáig a Dell volt az egyetlen komoly gyártó, amelyik nem forgalmazott amd-s gépeket. Ez főleg azért fájt az AMD-nek, mert a Dell adja el a legtöbb gépet világszerte. A gyártó azonban a közelmúltig csak inteles konfigurációkat árult, sokak szerint egy trösztellenes megállapodásnak hála. A Dell és az Intel tagadott, mindenesetre az AMD pert indított riválisa ellen. Bár ez a jogi procedúra még nem ért véget, a Dell hírtelen úgy érezte, hogy most már piacképesek az Athlonok, és megjelentette első amd-s gépeit.

Két termékvonal került most piacra,a PowerEdge 6950 és PowerEdge SC1435 család. Előbbit négy Opteronnal vásárolhatjuk meg, ezek órajele 2-től 2,8 gigahertzig alakulhat, míg utóbbi kétprocesszoros konfiguráció, 1,8-tól 2,8 gigahertzig terjedő órajelekkel. A processzorkínálat érdekessége, hogy a két PowerEdge szerver csúcsteljesítményű csipjei eddig csak a Sun Microsystems megoldásaiban voltak megtalálhatók.

Gyorsabbak

A termékkínálatban szereplő két újdonság közül a PowerEdge 6950-es család az Intel-alapú PowerEdge 6850-est váltja, de annál gyorsabb, és kevesebbet is fogyaszt. A PowerEdge SC1435 az inteles SC1425-öst váltja majd a kínálatban. Mindkét korábbi típusban az Intel előző generációs, tehát felépítésében a Pentium 4-re emlékeztető Xeon szerverprocesszora dolgozott, ezekhez képest nem volt nagyon nehéz gyorsabb gépeket tervezni.

A Dell PowerEdge 6950 és PowerEdge SC1435 szerverek már kaphatók, előbbi ára 6499, utóbbié 1299 dollárról startol.