Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Félmeztelen lány reklámozza Wii-t

2006.11.15. 13:30
Kevesebb játék, mint PlayStation 3, sikeres csúcsmodell, szétbarmolt konzol. Folyamatosan érkeznek a hírek a Sony játékgépéről, miközben a Nintendo Wii már a megjelenése előtt sikernek számít.

Ahány nap, annyi hír a PS3-ról. Azt előre lehetett sejteni, hogy pillanatok alatt elfogy az első szállítmány. Most már azt is lehet tudni, hogy a 20 gigabájtos merevlemezzel szerelt alapgépből valamivel több, mint 30 ezer darab fogyott, a hatvan gigabájtos, wifivel is megerősített verzióból viszont 50 ezernél is több kelt el. Ez persze nem jelent semmit a vásárlói igényekre nézve, hiszen az első napon nyilván mindenki azt vette, amit kapott.

Barmolás

A nyitónap legsikeresebb játéka a Ridge Racer volt, ezt 27 ezren választották, a második a Mobile Follows Gundam: Crossfire lett, húszezres darabszámmal. Összesen 76 ezer darab játékos sikerült értékesíteni, miközben konzolból 80 ezer fölött fogyott. Ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy a becsültnél is többet vásároltak újraértékesítési szándékkal (a nyilvánvaló különbségen túl még azzal is érdemes számolni, hogy volt, aki több játékot vett). Megerősíti a feltételezést, hogy az eBay-en 3000 találat van a PS3-ra, az aukciós oldalon szerdán 800 és 1400 dollár között lehetett hozzájutni az újgenerációs konzolhoz. De az országon belül még nagyobb a lendület, a Yahoo japán oldalán 4000 PS3-at kínálnak eladásra.

Persze ahogy a vásárlók kezébe került a játékgép, egyből szét is barmolták szerencsétlent. A YouTube-ra felkerült videóból kiderült, hogy a PS3 is csak egy számítógép, unalmas fémalkatrészekkel, meg nyomtatott áramkörökkel. Eltekintve persze a bazinagy fémsapkától, meg a ventillátornak csúfolt, tenyérnyi turbinától, ezekhez bizonyára valamelyik atomerőmű lebontása közben jutott a társaság. Hűteni kell a Cellt, na.

Közben persze az is kiderült, hogy a PS3 nem hibátlan. Kompatibilitási problémák merültek fel, a konzol közel 200 előző generációs játékot nem futtat tökéletesen, de a Sony azt ígéri, hogy rövidesen elérhető lesz egy javítás, ami segít a problémán. De legalább eddig még nem robbant fel a kontroller akkumulátora.

Előre isznak

Közben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a Nintendo Wii lesz minden idők legötletesebb játékgépe. Éveken keresztül csak szegény rokonként kezelték konzolt, mert hogy nem lesz benne erős hardver, nem lesz benne újgenerációs adattároló, nem lesz benne semmi, akkor meg minek. Aztán idén májusban bemutatták a Wii mozgásérzékelős irányítójától, és hírtelen mindenkinek görcsberándult tenyere.

A bemutatóhoz közeledve újabb reklámok izgatják a játékosok fantáziáit, ráadásul nem ötletes forgatókönyvvel vagy jó vágásokkal érik el a hatást, hanem pusztán azzal, hogy bemutatják, mit lehet majd csinálni a kontrollerrel. Hát van annál jobb, mint fenyegetően magunk elé tartva a hófehér távirányítót szanaszét lőjük a képernyőn ugráló cafatokat? Közben persze újra előkerült a Wii és PS3 különbségeit feltáró, Apple-sílusban készített reklámfilm is, aminek főleg az utolsó 10 másodperce izmos, de képileg végig erős.

A Wii amerikai startja most vasárnap lesz, de a részvényesek már előre örülhetnek. A Nintendo DS meg DS Lite sikere megduplázta év eleje óta a papírok értékét, a Wii közelgő bemutatója viszont soha nem látott magasságba lökte a részvényárfolyamot.

Még piacra sem kerül a konzol, máris megérkeztek a pletykák egy esetleges 1.1-es verzióról. Az alapmodell nem képes lejátszani a filmes dvd-ket, a meg nem erősített hírek szerint viszont 2007 elején érkezik egy felturbózott Wii, ami megoldást kínál erre a problémára. A Nintendo álláspontja viszont változatlan: a Wii konzol, játékra való, éppen ezért teljesen felesleges házimozi-rendszert építeni belőle, ez ugyanis értelmetlenül megnövelné a gép árát. A pletykák szerint csak japánban lesz elérhető a kibővített modell, ha egyáltalán.

A YouTube hálózata döglődik, ezért a videók nem feltétlenül töltődnek le normális sebességgel, vagy egyáltalán.