Eleonóra
-1 °C
2 °C

Egy csip mind felett

2005.06.20. 11:17
Az Intel VLSI-technológiája kezeli a következő generációs wifi-szabványokat, megérteti magát a mobilhálózatokkal, ráadásul még keveset is fogyaszt, de azt nem lehet tudni, hogy mikor kerül a boltokba.
Az Intel egy olyan csip prototípusát fejlesztette ki, amelyik kompatíbilis az összes népszerű drótnélküli technológiával, írta a Wall Street Journal. A világ legnagyobb csipgyártójának legújabb fejlesztése képes kezelni mindhárom létező wifi-technológiát, de akkor sem jön zavarba, amikor a következő generációs 802.11n szabvánnyal találkozik.

Egyre gyorsabb

Az új csip a mostani 54 megabites másodpercenkénti sebesség helyett már 100 megabitre lesz képes. De ha úgy hozza az élet, és nincs más a közelben, az eszköz képes a mobiltelefon-hálózatokon keresztül is kommunikálni. A fejlesztők Kiotóban mutatták be a VLSI-nek nevezett technológiát. A csip mindkét rádiófrekvencián -2,4 gigahertzes és 5 gigahertzes – csak 1,4 voltot fogyaszt, és támogatja a 40 megahertzes sávszélességet is, szemben a mai eszközök 20 megahertzével.

A prototípusban a kommunikációs csip mellé még több áramkört beépítettek, így kész rendszert kap egy kártyán a vásárló. Krishnamurthy Soumyanath, az Intel kommunikációs áramkörökkel foglalkozó kutatólaboratóriumának vezetője szerint a technológia segítségével egy nap majd megoldható lesz, hogy egyszerre több csatornán küldözgessünk nagyfelbontású videókat egymásnak. A kutató azt még nem tudta megmondani, hogy mikor kerülhet a termék kereskedelmi forgalomba.

Az Intelnek fontos, hogy hordozható eszközeibe egyre fejlettebb technológiát építhessen, hiszen ez a piac legdinamikusabban fejlődő szegmense. A társaság a közelmúltban az erős laptopeladásoknak köszönhetően növelte negyedéves előrejelzését. Korábban 8,6 milliárd dollárral számoltak az Intel pénzügyi osztályán, most azonban 9,2 milliárd dollárra növelték ezt az összeget. Az Intel beszámolói szerint a vállalati ügyfelek és a magánvásárlók is több laptopot vásárolnak, mint amire korábban számítani lehetett. Az Egyesült Államokban májusban már több laptopot vásároltak, mint asztali gépet.