Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Játékra jobb az egymagos

2005.04.25. 14:00
Hamarosan piacra kerül az Athlon 64 X2, az AMD szerint azonban játékokra egyelőre az FX-55 alkalmasabb marad. A helyzet addig nem is változik, amíg a programozók el nem kezdik két magra optimalizálni a játékokat.
Az AMD rövidesen megjelenő kétmagos asztali processzora, az Athlon 64 X2 nem a játékosok érdekeit szolgálja, legalábbis egyelőre nem. Nekik ott az Athlon 64 FX. Ráadásul mindezt a gyártó mondta, neki pedig hihetünk.

Várni kell

#alt# John Harris a társaság amerikai marketingfőnöke szerint a második mag jelenleg még csak pár alkalmazás alatt jelent extrateljesítményt, de a játékok nem tartoznak ebbe a kategóriába – írta meg a Cnet. A gamereknek tehát még nem jött el a Kánaán, nem érdemes kidobniuk jól bevált FX-üket.

Harris szerint amíg a programozók el nem kezdik két magra optimalizálni a játékokat – és szerinte erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor – addig jobban járunk, ha valamelyik egymagos megoldást választjuk.

Alacsonyabb frekvencia

Egyszerű megérteni, hogy miért nem jobb hagyományos játékok futtatására a kétmagos, mint elődje. A jelenlegi leggyorsabb AMD processzor az FX-55-ös, ez 2,6 gigahertzen jár, a társaság modellszámozása szerint a 4200+ elnevezés is járna neki. A legerősebb X2-es 4800+ néven kerül forgalomba, ugyanakkor a magok – bár ketten vannak – csak 2,4 gigahertzen üzemelnek.

Az X2 mindkét magja 1 megabájt gyorsítótárat kapott, ahogy az FX egyetlenje is, mindkét processzor HyperTransport kapcsolaton keresztül kommunikál a gép többi részével. Látható, hogy a két processzor között „mindössze” annyi a különbség, hogy az X2 kapott még egy magot, ugyanakkor alacsonyabb frekvencián üzemel.

Jő a szebb kor

A játékoknál - amelyek nem képesek egyelőre kihasználni a második mag nyújtotta előnyöket – sokkal inkább a 200 megahertzes mínusz miatt sírnak majd. Ezért aztán Doom3 és társai alatt továbbra is az FX sorozat marad az AMD vezérkosa, egészen addig, amíg a játékok fel nem fedezik maguknak a második magot. A tesztekből mindenesetre már most kiderül, mekkora előrelépésre számíthatunk a közeljövőben.

A két mag előnyeit kihasználó alkalmazásokban az X2 30-50 százalékos gyorsulást mutatott az egymagos testvérrel szemben. A fejlesztőknek tehát érdemes lesz az újabb játékokat két magra is megírni, csak aztán győzzék ellátni adattal az X2-őt meg a Pentium D-t. Addig meg azok a játékosok, akik mégis vennének az X2-ből, esetleg videót tömöríthetnek, vagy mp3-at kódolhatnak a háttérben, miközben kedvenc fps-ükkel játszanak. Csak hogy ne unatkozzon a második mag.