Ágnes
2 °C
11 °C

Mesterséges intelligencia éhes robotokkal

2002.02.15. 11:22
Brit kutatók idegrendszert mintázó hálózatok túlélő ösztöneit vizsgálják, miközben a "növényevő" robotokra rászabadítják "húsevő" társaikat. A szerkezetekbe a lehető legszükségesebb túlélési ösztönöket programozzák, majd azok ahogy tudnak, küzdhetnek a fennmaradásért.
Az Anglia északi részén fekvő Rotherhamban robotvilágot építenek a kutatók. A kísérlettel az emberi agy idegsejtjeinek működési elvét mintázó számítógépes áramkörök, az úgynevezett neurális hálózatok új tulajdonságait remélik felderíteni. Ebből a célból a robotokba csak a lehető legszükségesebb túlélési ösztönöket programozzák, majd a szerkezetek, ahogy tudnak, küzdhetnek a túlélésért. A robot-életközösséget áprilisban mutatják be a Magna Tudományos Múzeumban.

Zsákmányállat tápját mosom

A kísérlet alapjául szolgáló elméletek egyik sarokpontja az éhség, adott esetben az energiaszükséglet. Így a zsákmányként fungáló robotokat napelemekkel látják el, és mesterséges fényforrások alatt feltölthetik a tartalékaikat.

A másik csoportot a kísérleti terepre beengedett vadászok alkotják. Ezek a robotok csak úgy maradhatnak üzemképesek, ha a "zsákmányállatok" energiáját leszívják. Ezt aztán a napelemek nélkül tengődő vadászok kondenzátorokban tárolhatják. A két csoport egymást infravörös jelzések alapján látja és különbözteti meg.

Közösségépítés a fennmaradás záloga

Ha mindkét csoport tagjai együttműködés kiépítésére törekszenek, képesek lesznek túlélni a helyzetet - vélik a kutatók. Ha az alapötlet beválik, az állatvilághoz hasonlóan csordák alakulnak majd ki.

A robotok közösen indulhatnak vadászni, és közösen képesek lesznek megvédeni magukat. Ha sikeresnek bizonyul a koncepció, nagy lépést jelenthet a mesterséges intelligencia és a csoportban dolgozó robotok kifejlesztése irányába. A robotvilág élete az ígéretek szerint március 27-től online is nyomon követhető lesz.