Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesterséges intelligencia éhes robotokkal

2002.02.15. 11:22
Brit kutatók idegrendszert mintázó hálózatok túlélő ösztöneit vizsgálják, miközben a "növényevő" robotokra rászabadítják "húsevő" társaikat. A szerkezetekbe a lehető legszükségesebb túlélési ösztönöket programozzák, majd azok ahogy tudnak, küzdhetnek a fennmaradásért.
Az Anglia északi részén fekvő Rotherhamban robotvilágot építenek a kutatók. A kísérlettel az emberi agy idegsejtjeinek működési elvét mintázó számítógépes áramkörök, az úgynevezett neurális hálózatok új tulajdonságait remélik felderíteni. Ebből a célból a robotokba csak a lehető legszükségesebb túlélési ösztönöket programozzák, majd a szerkezetek, ahogy tudnak, küzdhetnek a túlélésért. A robot-életközösséget áprilisban mutatják be a Magna Tudományos Múzeumban.

Zsákmányállat tápját mosom

A kísérlet alapjául szolgáló elméletek egyik sarokpontja az éhség, adott esetben az energiaszükséglet. Így a zsákmányként fungáló robotokat napelemekkel látják el, és mesterséges fényforrások alatt feltölthetik a tartalékaikat.

A másik csoportot a kísérleti terepre beengedett vadászok alkotják. Ezek a robotok csak úgy maradhatnak üzemképesek, ha a "zsákmányállatok" energiáját leszívják. Ezt aztán a napelemek nélkül tengődő vadászok kondenzátorokban tárolhatják. A két csoport egymást infravörös jelzések alapján látja és különbözteti meg.

Közösségépítés a fennmaradás záloga

Ha mindkét csoport tagjai együttműködés kiépítésére törekszenek, képesek lesznek túlélni a helyzetet - vélik a kutatók. Ha az alapötlet beválik, az állatvilághoz hasonlóan csordák alakulnak majd ki.

A robotok közösen indulhatnak vadászni, és közösen képesek lesznek megvédeni magukat. Ha sikeresnek bizonyul a koncepció, nagy lépést jelenthet a mesterséges intelligencia és a csoportban dolgozó robotok kifejlesztése irányába. A robotvilág élete az ígéretek szerint március 27-től online is nyomon követhető lesz.