Mária
18 °C
28 °C

Előbb jönnek az Intel új mobilcsipjei

2006.07.19. 10:30
Harminc százalékkal lesznek gyorsabbak az Intel új mobilcsipjei, amiket várhatóan július utolsó hetében mutatnak be a nagyközönség előtt.

Rövidesen bejelentik az Intel következő generációs mobilprocesszorait. Eddig úgy volt, hogy a Merom kódnévre hallgató csipek csak augusztusban mutatkoznak be, de a HKEPC úgy tudja, hogy a mobilprocik – akárcsak az új asztali csipek, a Core 2 Duók – július 23-án megmutatják magukat. Ezzel együtt csak augusztustól lehet számítani az első Merom processzoros laptopokra.

Három verzió, ami öt

A csipből rögtön három verzió jelenik meg, lesz 2 gigahertzes, 2,16 gigahertzes és 2,33 gigahertzes modell is. A későbbiekben az alsóbb kategóriákba is megérkezik a Merom, ezeknek 1,66 gigahertz és 1,8 gigahertz lesz az órajelük, és jóval kevesebbe kerülnek majd, mint a csúcsmodell.

Az előzetes információk szerint az új csipek azonos fogyasztás mellett húsz százalékkal lesznek gyorsabbak elődeiknél, a Core Duóknál. Mivel ezekből csak 2,16 gigahertzes verzió készült, a csúcsmodell harminc százalékos gyorsulást jelent.

Arról ugyanakkor nincs hír, hogy mi lesz azokkal az Apple-gépekkel, amikbe eddig csak kényszerűségből raktak laptopprocesszort. Az iMac tipikus asztali gép, de a Pentiumok eredményei nem győzték meg Steve Jobs-t, ezért a sokkal jobb mutatókkal rendelkező Core Duók kerültek a gépbe. Most viszont megérkeztek a Pentiumok utódai, a Core 2 Duók, ezek gyorsabbak, intelligensebbek elődeiknél, így várhatóan az új iMacekbe már ez a processzorcsalád kerül.

Az viszont még kérdés, hogy a Mac minikre milyen hatással lesznek az újdonságok.