16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Dzsekibe varrt komputer

2000.08.16. 18:31
Hamarosan egy percet sem kell szomorúan offline töltenie a divatos suhogóban feszítő utcaemberének, mivel a Philips nemsokára ruhába varrt számítógépekkel árasztja el a piacot.
Három év fejlesztés gyümölcse
Internetezett már kocogás/síelés/pisilés közben? Mostantól simán, bárhol, bármikor. Néhány héten belül ugyanis Európa menőbb butikjait ellepik az elektronikával dúsított kabátok. A történelem első kereskedelmi forgalomba kerülő internetes dzsekijét a Philips fejlesztőinek köszönheti a világ.

Három év kemény kutatómunka és több láda feláldozott kísérleti hörcsög után a Philips a Levi's ruhagyárral szövetkezve széldzsekibe integrált számítógépeket szabadít a mit sem sejtő plázacicákra. A jövő divatja a mában szlogent hirdető drótos szőttesek használatával nullára csökkenthető az internet nélkül pocsékba ment percek száma.

Az internetes dzsekiben egy mobiltelefon, egy mp3-lejátszó, egy mikrofon-hangszóró kombó és egy vezérlőpanel kapott helyet. Az idei londoni Brave New Unwired World Fashion Technology Show-n bemutatkozott kabátokat körülbelül 250 ezer forintért vesztegetik majd.

A jövő divatja a mában
A kabátokat elsősorban nem kommunikációs célokra fejlesztették, hanem viselői életfunkcióinak regisztrálására. A netes dzseki gallérja például ellenőrizheti az idős olajmágnás pulzusát és testhőmérsékletét, így rögtön jelezhet a legközelebbi kórháznak, ha egy tőzsdekrach következtében hátast dobna a sokat megélt.

A technikás dzsekiknek köszönhetően jelentősen nő a hétvégén a hegyekbe kirándulni induló család szabadságfoka, hiszen a medvecsapdába esett lurkók könnyedén bemérhetők a kabát ujjába varrt GPS segítségével. Amíg meg a mentőcsapat megérkezik, a gyerek elszórakozhat valami egyszerűbb játékkal.

Persze azért az internetes kabát sem helyettesíthet egy fix lekötésű életbiztosítást. A hálózat kimaradása esetén könyörtelenül egyedül marad a viselője, és ez még a jobbik eset, mert ha egy trópusi vihar kapja el, akkor odaveszhet az egész elektronika.  • Hírek
  • Hírek