Árpád
-2 °C
4 °C

Dzsekibe varrt komputer

2000.08.16. 18:31
Hamarosan egy percet sem kell szomorúan offline töltenie a divatos suhogóban feszítő utcaemberének, mivel a Philips nemsokára ruhába varrt számítógépekkel árasztja el a piacot.
Három év fejlesztés gyümölcse
Internetezett már kocogás/síelés/pisilés közben? Mostantól simán, bárhol, bármikor. Néhány héten belül ugyanis Európa menőbb butikjait ellepik az elektronikával dúsított kabátok. A történelem első kereskedelmi forgalomba kerülő internetes dzsekijét a Philips fejlesztőinek köszönheti a világ.

Három év kemény kutatómunka és több láda feláldozott kísérleti hörcsög után a Philips a Levi's ruhagyárral szövetkezve széldzsekibe integrált számítógépeket szabadít a mit sem sejtő plázacicákra. A jövő divatja a mában szlogent hirdető drótos szőttesek használatával nullára csökkenthető az internet nélkül pocsékba ment percek száma.

Az internetes dzsekiben egy mobiltelefon, egy mp3-lejátszó, egy mikrofon-hangszóró kombó és egy vezérlőpanel kapott helyet. Az idei londoni Brave New Unwired World Fashion Technology Show-n bemutatkozott kabátokat körülbelül 250 ezer forintért vesztegetik majd.

A jövő divatja a mában
A kabátokat elsősorban nem kommunikációs célokra fejlesztették, hanem viselői életfunkcióinak regisztrálására. A netes dzseki gallérja például ellenőrizheti az idős olajmágnás pulzusát és testhőmérsékletét, így rögtön jelezhet a legközelebbi kórháznak, ha egy tőzsdekrach következtében hátast dobna a sokat megélt.

A technikás dzsekiknek köszönhetően jelentősen nő a hétvégén a hegyekbe kirándulni induló család szabadságfoka, hiszen a medvecsapdába esett lurkók könnyedén bemérhetők a kabát ujjába varrt GPS segítségével. Amíg meg a mentőcsapat megérkezik, a gyerek elszórakozhat valami egyszerűbb játékkal.

Persze azért az internetes kabát sem helyettesíthet egy fix lekötésű életbiztosítást. A hálózat kimaradása esetén könyörtelenül egyedül marad a viselője, és ez még a jobbik eset, mert ha egy trópusi vihar kapja el, akkor odaveszhet az egész elektronika.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?