Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elektrosokk konzolhuszároknak

2001.06.12. 14:35
Fizikai fájdalmat okozhat a jövő konzoljátékosainak karakterük sérülése. A fejlesztés alatt álló Bioforce kontroller ugyanis enyhe áramütéseket ad a játékosnak, valahányszor megütik vagy megrúgják az általa irányított figurát.
A kaliforniai Mad Catz periféria-gyártó már elkészült a Bioforce prototípusával, amely három másfél voltos elemből 16 milliamperes áramütéseket ad a gyanútlan játékosnak.A cég termékmenedzsere, Steven Sandwisch szerint az áramütés nem elég erős ahhoz, hogy valódi fájdalmat okozzon. Az izmokat azonban akaratlan rándulásokra késztethetik az apró impulzusok, amitől akár el is dobhatják a kontrollert a játékosok.

Villanypásztor szkriptes suttyóknak

Egy gyári Nintendo gamepad
A prototípus egy hagyományos játékvezérlőre hasonlít, melyet a játékos karjára rögzített elektródákkal egészítettek ki. Amikor az ellenfél bevisz egy rúgást, a párnácskákon át áramütést kap a játékos. Sandwisch szerint a kontroller ideálisan alkalmazható a verekedős játékoknál. A készülék impulzusa hasonló a fizikoterapeuták által sérült izmok stimulálására használt áramütésekhez - mondta a termékmenedzser a New Scientist-nek. A cég jelenleg a vonatkozó biztonsági előírásokat tanulmányozza.

Elképzelhető, hogy a villamos kontroller képviseli a konzoljátékok legújabb trendjét. Már jelenleg is számos olyan kontroller és egyéb periféria van a piacon, amely fizikailag is visszajelzi a játék fordulatait. Léteznek például erő-visszacsatolásos kontrollerek, melyek ellenállnak a játékos mozdulatainak, sok vezérlő pedig morajlik, ha egy játékos megsérül vagy karambolozik.

A defibrillátor visszacsap

A játékprogramok írói az ilyen erő-visszacsatolásos kontrollerekre is gondolnak. A Bioforce tervezői például a morajlási funkciót használják az áramütések kiváltására. A cég a jövőben saját szoftverfejlesztő csomagot adhat ki, így a fejlesztők kifejezetten Bioforce-ra írhatnak játékokat.

A Mad Catz vállalat még nem döntötte el, hogy mikor dobja piacra az eszköz kereskedelmi változatát, és hogy milyen platformokat támogat majd. A kontrollert a Sony Playstation2 konzolján mutatták be működés közben.