Ötszáz gigahertz -268 Celsius-fokon

2006.06.20. 11:00
Az IBM és a Georgia Tech közös fejlesztésével sikerült elérni az 500 gigahertzes órajelet, ehhez azonban le kellett hűteni -268 Celsius-fokra a csipet.

A kísérlet célja az volt, hogy a kutatók kiderítsék, mi a legnagyobb órajel, amit a szilícium-germánium csipekkel el lehet érni. Ezek az áramkörök hasonlítanak a hagyományos szilíciumcsipekre, de tartalmaznak egy kevés germániumot, a nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb fogyasztás érdekében, írta meg a Cnet.

Hűtőgép

A germánium bevonásával jelentősen nő az előállítási költség, de bizonyos területeken a sebesség sokkal fontosabb, mint az ár. Mindenesetre az IBM 1998 óta már több mint százmillió szilícium-germánium csipet adott el.

A mostani rekorder persze főleg demonstrációs célokat szolgált. Az IBM-Georgia Tech csip szobahőmérsékleten 350 gigahertzen üzemel, ami nagyjából a százszorosa a modern otthoni számítógépek órajelének (ez persze nem jelenti azt, hogy hétköznapi feladatokban százszor gyorsabb azoknál).

Persze a hőmérséklet csökkenésével a szilícium-germánium csipek is egyre gyorsabbak lesznek, ezért -268 Celsius-fokra hűtötték a versenyzőt, tehát megközelítették az elérhető legalacsonyabb hőmérsékletet. Ilyen hideggel normális esetben csak a világegyetem eldugott zugaiban találkozhatunk, de mesterséges anyagokkal a Földön is előállítható: most például folyékony héliumot használtak.

Így sikerült elérni az 500 gigahertzet, de tudósok szerint az 1 terahertz, azaz az 1000 gigahertz is megoldható. Ennél nagyobb órajelet azonban valószínűleg nem lehet elérni a szilícium-germánium csipekkel. Az ilyen magas órajelen üzemelő processzorokat főként védelmi rendszerekben és űrhajókban lehetne alkalmazni.

Más út

A hétköznapi processzorok más pályán mozognak: a két nagy gyártó, az Intel, és az AMD már évekkel ezelőtt szembesült azzal a problémával, hogy az órajel növelése csak a fogyasztás drasztikus megugrásával érhető el. Éppen ezért 3,8 gigahertznél gyorsabb csipet nem is adtak ki, és inkább a párhuzamos adatfeldolgozásra, a magok megtöbbszörözésére helyezték a hangsúlyt. A most gyártott processzorok nagy része kétmagos, de jövőre érkeznek az első négymagos cpu-k is.

Ugyanakkor az IBM folyamatosan hangoztatja, hogy a magok számának növelése mellett egy kis hozzáértéssel minden további nélkül növelhető az órajel is.  • Bérelnék
  • Bankszámla