Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Önfelügyelő számítógéphálózatok

2001.05.03. 12:38
Az IBM önfelügyelő hálózatok fejlesztésébe kezdett. A cég egy open-source fejlesztés keretében azon munkálkodik, hogy olyan szervereket készítsen, és ezeken keresztül olyan hálózatokat hozzon létre, amelyek emberi felügyelet nélkül is képesek az önfejlesztésre és az önvédelemre.

Mélykék
Az eLiza név az Electonic Lizard rövidítése, amelyet Kurzweiltől vettek át. Ray Kurzweil volt az, aki könyvében (The Age Of Spiritual Machines) a számítógépek intelligenciájáról (is) értekezik. Őt alapulvéve nevezték el a fejlesztést, illetve annak majdani végtermékét gyíknak, mivel az IBM Deep Blue számítógépe elvben pont annyira intelligens, mint egy gyík.

A rendszer természetesen nem hüllőgondolkodású lesz, bár az állatok viselkedéséből is vesz át keveset. Egy állat például menekül a ragadozók elől, vagy védekezik ellenük, a számítógépes világban ezek a ragadozók a hackerek lesznek, akik szeretnének bejutni a rendszerbe. A cég nagy álma, hogy egy felügyelet nélküli hálózatot hozzanak létre, bár a szakma nem maradandóan boldog ettől az elképzeléstől. Az ellentábor ugyanis attól tart, hogy az önfejlesztő hálózat csak és kizárólag IBM-termékeket fogad el, ami gyakorlatilag egy újabb fogás arra, hogy a bevételt megnöveljék.

Az IBM sajtóközleménye szerint olyan szervereket szeretne forgalomba hozni, amelyek a legújabb és legfejlettebb technológiákkal védik meg magukat a támadások ellen - hogy mégis melyek ezek a technikák, arról egyelőre nem esett szó. Az azonban elég sokat elárulhat a kutatásról, illetve a fejlesztésről, hogy az IBM fejlesztésre szánt kapacitásának 25 százalékát szánja az eLizára a világ hét pontján.

A fejlesztésnek különösen örülnek az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek, véleményük szerint az önfenntartó/védelmező rendszerekre óriási szükség van, mivel jelenleg a számítógépes hálózatok fenntartása és védelme nem áll a legmagasabb fokon. A rendszeres hackertámadások, illetve az adatlopások megnehezítik az elektronikus üzletek életét, a felhasználók nem bíznak már a hálózatokban, ezért két lehetőség adódik, vagy beszüntetik az e-áruházakat, vagy biztonságosabbá teszik azokat. A cégek értelemszerűen az utóbbi mellett döntöttek.

A fejlesztés során a cég megfelelő hardvert és szoftvert is készít, az utóbbi természetesen bármikor egyszerűen frissíthető lesz, illetve frissül magától, a hardver egyetlen pozitívuma lehet, hogy jól bírja a gyűrődést, önmagát valószínűleg nem tudja fejleszteni. Ezért nem kell a rendszergazdák tömeges elbocsátásától tartani, hiszen a hardver nem fejlődik, ezért mindig szükség lesz olyanokra, akik felügyelik. Maga a rendszer sem lesz teljesen automatikus, az emberi felügyeletet igényli, már csak azért is, hogy az IBM ne tudjon monopóliumot kiépíteni. Ez a vád már érte a céget, ezért is döntöttek úgy, hogy a kutatási eredmények szabadon hozzáférhetőek és felhasználhatóak lesznek.