Auguszta
-7 °C
0 °C

Ellentámadásban az AMD

2006.09.25. 11:40
Mindenki az Intelről beszél: Core 2 Duo, Core 2 Quadro, Apple. Az AMD kényelmetlenül érzi magát, ezért gyorsan bejelentett egy rakás terméket, rövidesen piacra dobja első négymagosát, és ez a cég is elkezdte emlegetni az Apple-t.

Az AMD komoly marketingoffenzívába kezdett, nehogy már azt higgye bárki is, hogy a kisebbik processzorgyártó hátrányba kerül az Intellel szemben. Az üzenet egyértelmű: a Core 2 Duók ugyan átvették a trónt a korábbi bajnoktól, az Athlon FX-től, de ez az állapot csak ideiglenes. Ahogy az is, hogy az Intel előnyre tesz szert az első négymagos asztali processzor, a Core 2 Quadro novemberi premierjével, sőt, az AMD szerint az is csak részletkérdés, hogy az új Xeon szerverprocesszorok, a Woodcrestek, lenyomják az Opteronokat.

Megváltó

A gyártó azért nem aggódik, mert a jelenlegi szerverprocesszorok közvetlen utódja, a K8L, 2007 második negyedévében piacra kerül, és az AMD tervei szerint a csip komolyan megszorongatja majd a Xeonokat. A Digit Life számolt be egy moszkvai konferenciáról, ahol leginkább arról beszéltek, hogy a K8L azonos teljesítmény mellett kevesebbet fogyaszt majd, mint inteles ellenfele, ami az óriási szerverparkoknál már komoly tényező – egy korábbi kimutatás szerint a vállalatok közel annyit költenek villanyszámlára, mint eszközbeszerzésre. A termékcsalád már eddig is komoly sikereket ért el, piaci részesedése 2004 elejéhez képest 5-ről 22 százalékosra nőtt.

Az AMD szerint a négymagos újdonság legnagyobb előnye az Intel hasonló megoldásaival szemben az, hogy a magok nagyobb sávszélességen tudnak kommunikálni a memóriával, így könnyebb azokat ellátni adattal. Az Intel négymagosa a front side buson (fsb) keresztül üzenget, és a négy magnak együttesen nem jut sokkal nagyobb sávszélesség, mint a kétmagos rendszereknek. Így aztán magonként 21,4 gigabájtról 17,1 gigabájtra esik vissza az adatátviteli sebesség. Az AMD viszont azt ígéri, hogy a K8L esetében mind a négy magnak 25,6 gigabájtos sávszélesség jut majd, egyenként.

Közben egy holland oldara kikerültek az AMD otthoni négymagosokra vonatkozó tervei is, igaz, ezek kétprocesszoros, kétmagos rendszerek. Ezek szerint nem kell 2007-ig várni az első processzorra, hanem „voor kerst”, azaz karácsony előtt piacra kerül az új sorozat. Az AMD továbbra is FX-nek hívja a legerősebb termékeket, a 2,6 gigahertzes verziót FX-70-nek, a 2,8 gigahertzest FX-72-nek, a 3 gigahertzest FX-74-nek nevezik majd. Jelenleg a kétmagos FX-62 a legerősebb otthoni AMD processzor, ennek órajele 2,8 gigahertz, viszont ez nem hajlandó együttműködni másik processzorral.

Az új családdal még az sem elképzelhetetlen, hogy az AMD ideiglenesen visszaszerzi elvesztett trónját. Az első Core 2 Quadro órajele ugyanis 2,66 gigahertz lesz, a két processzor közti 13 százalékos órajelkülönbség ellensúlyozhatja, hogy azonos gigahertzen az AMD valamivel lassabb.

A titkos kapcsolat

Hogy a gyártó ébren tartsa a gigahertzek iránt kevésbé érdeklődők figyelmét is, rendszeres időközönként bedobja az Apple nevét. Múlt héten Hector Ruiz, a vállalat első embere bizonygatta, hogy rövidesen Athlonok kerülhetnek a Macintoshokba. A héten az AMD technológiai igazgatója, Phil Hester lendült támadásba. A jelek szerint a bogarat már sikerült elültetni, mert a News.com újságírója rákérdezett egy esetleges partnerségre, mire a szakember úgy válaszolt, hogy tárgyalásokat folytatnak, és az Apple részéről van érdeklődés, persze ez nem jelent semmilyen kötelezettséget.

Egy AMD-Apple kapcsolatot könnyebb most elképzelni, mint pár héttel ezelőtt, hiszen az utolsó nagy vár, a Dell is ledőlt: a világ legnagyobb pc-gyártója hosszú évek hárítása után végre megjelentette első Athlonokra épülő rendszerét, így most már az Apple az utolsó jelentős számítógépgyártó, amelyik csak inteles gépeket forgalmaz. Ráadásul – mutatott rá az Inquirer – a kaliforniai cégnek már volt olyan rendszere, amelyikbe belepiszkált az AMD, mégpedig a G5-ös. Az oldal szerint a Power Mac IBM processzora az AMD technológiáját használta, valamint a gépben felbukkant az AMD-8131 HyperTransport PCI-X csatorna is. Szóval a két cég, ha csak közvetlenül is, de már dolgozott együtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!