Vendel
6 °C
19 °C

Életveszélyes a Wii?

2006.12.09. 15:11
Rögtön a csütörtök éjféli indulás után jelentkeztek azok a felhasználók, akik véletlenül különböző tárgyakat zúztak be a Wii távirányítójával. Persze egymillió eladott gépből csak kevés esetben jelentkezett a probléma, akkor viszont eléggé zavaró tüneteket produkált. A Nintendo szerint a felhasználókkal van a baj, de azért kivizsgálják az ügyet. Legalább hekkelhető a kontroller, pontosabban a pc.

A Nintendo Wii tulajdonosai már bezúztak tévéket, ablakokat, bútorokat, de még egymást is megsebesítették. A kontroller ugyanis néha kicsúszik a játékos kezéből. Még csak pár hete jelent meg a konzol (Magyarországon és Európában pénteken kezdték meg a forgalmazást), mégis számos baleset történt már.

Néha szakad

A probléma leginkább abból adódik, hogy sokan a figyelmeztető jelzések ellenére is elfelejtik felkötni a karszalagot, így egy erősebb csapás után az irányító akadálytalanul száll bele a tévébe. Ennél nagyobb baj, hogy ez akkor is megtörténhet, ha a felhasználó minden szükséges óvintézkedést megtett, a szíj ugyanis néha szakad, írta meg egy rakás lap.

A Wiihaveaproblem.com weboldalon rengeteg berepedt kijelző, pohár, dvd-lejátszó látható, de van olyan tévé is, aminek a műanyag keretébe úgy állt bele a kontroller, mint böllér kése a disznóba.

A baj abból adódik, hogy a mozgásérzékelős távirányító megköveteli a felhasználótól a mozgást. Amíg csak golfozunk vagy teniszezünk, rendszerint nincs semmi gond, de saját tapasztalatunk szerint egy hosszabb baseballozás már komoly kockázati tényező. Ilyenkor izzad a játékos tenyere, viszont szeretné minél erősebben dobni a labdát, hogy kiszúrjon az ütővel. Ehhez úgy kell csinálni a kontrollerrel, mintha eldobnánk azt, csak az utolsó fázist, az eleresztést kell kihagyni. A nedves tenyérből azonban kicsúszhat a műanyag irányító, ráadásul garantáltan a tévé irányába száll az eldobott eszköz, ahogy az tesztünk során is megtörtént egyszer. Nálunk jól vizsgázott a szíj, nem szakadt el, de nem mindenki ilyen szerencsés.

Hülyén játszunk

Vispi Bhopti, a Nintendo ausztráliai feje szerint a problémát nem minőségi hiányosságok okozzák, sokkal inkább az, hogy a játékosok rosszul használják az irányítót. „Egy csomó tesztet végeztünk a piacra lépés előtt, de még csak nem is sejtettük, hogy a vásárlók ekkora lelkesedéssel játszanak majd” - mondta. Aztán még hangsúlyozta, hogy egy ilyen újítás után az embereknek időre van szükségük, amíg megtanulják annak helyes kezelését.

A legveszélyesebb terület Bhopti szerint is a baseball: „A vásárlók annyira beleélik magukat a játékba, hogy dobás után elengedik a kontrollert, mintha csak labda lenne. Egy erősebb hajítás után nem csoda, ha elszakad a szíj. Meg kell fogni azt az irányítót, mert ezt a problémát nem tudjuk mi megoldani”. A társaság illetékesei hangsúlyozzák azt is, hogy nem kell teljes erőbedobással játszani, mert például baseballban is egy közepesen erős hajítással már összejön a maximális, 150 kilométer per órás dobás.

A Nintendo legújabb bejelentése szerint mindenesetre kivizsgálják az ügyet.

Szereti a pc-t

Addig is érdemes lehet meghekkelni a kontrollert, illetve a pc-t. A Gamekapocs oldalán elérhető leírás szerint nem túl bonyolult a törés. Elég letölteni a szükséges programot, vásárolni 15 ezer forintért egy Wii-távirányítót, egy pc-s bluetooth-adaptert, aztán már csak pár kattintás van hátra, és át is vette az egér szerepét a távirányító.

Ezek után a játékos használhatja például puskaként a kontrollert, ahogy az a videón is látszik, úgyhogy Half Life 2-ben nem kell többé az egérrel bénázni. A módszer még nem tökéletes, a karakter mintha egy kis fáziskéséssel követné a kézmozdulatokat, de akinek úgyis van otthon irányítója, annak nincs vesztenivalója.