Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A termelőeszköz

2002.11.02. 10:30
Hazánk pályakezdő lakodalom-bizniszesei és a régiópopper társadalom úgy még nem vártak szintit, mint a Roland új, magyar közönséghez előkalibrált termékét.
Az Index Dilettáns Tesztek alosztályának szakembere erős izgalomban emelte ki az ezüstmetál tesztgépet a hungrarocell hordozóból. Roland EM-25H, kreatív kéjboard, hat kilós, széles berendezés, úgyhogy inkább kétkezes egyhelybenrofgásra alkalmas, mint barázdabillegetésre, és ugye a modellkódban a H az mi vagyunk, hungari.

Áttörés

Ritmusdáridó
Iparági áttörésről van szó: a ROM-ban magyar kíséretek lapulnak. Ennek könnyű utánajárni, a kasznin előzékeny módon fel van tüntetve a választék: hun disco, romapop, budai fx, lagzi pop, hun tango, mulatos, orokzold, illetve a hungaria (nem tévesztendő össze hungarival).

A fenti kíséretek és némi manuális szólózás már felismerhetően zenét biztosítanak. A magyarkodás szellemi hátterét biztosító Chris Midi Stúdió jóvoltából emellett egy flopira való midizene is megbújik a szettben.

A Dáridó standardtól a Girl from Ipanemáig terjedő masszív és ütőképes repertoárt vidéki társadalmi események egész során lehet kamatoztatni. A százötvenezer forint körüli árat ilyen szempontok alapján egy profi viszonylag gyorsan visszanyerheti.

Játékos vakondok

Aki pedig karácsonyra kapja és lövése sincs az egészről, tanulással próbálkozhat, amelyet egy ugyancsak ROM-ra égetett játék segít végrehajtani (például: Találja el az általam kijelölt billentyűt! Fogja le az általam kijelölt akkordot!). Rendkívül érdekes jelenség, hogy a szintiből kijövő hang ereje a billentyűleütés erejétől függ.

Ássunk mélyebbre

Hangzását tekintve az EM-25H semmiben sem különbözik az utolsó 10 év megfizethető Roland szintetizátoraitól, gyakorlatilag ugyanaz a bővített, 226 hangszert tartalmazó General MIDI (precízebben:GS) szól belőle, mint elődeiből, de nem is ezért szeretjük.

Persze nem csak ennyit örökölt a szerkezet az ősöktől, vannak további remek, performancia-orientált featúrák, például a Minus One funkció, ami arról szól, hogy az EM-25H flopimeghajtójába dugott lemezről a MIDI-zenéket nemcsak egy az egyben bírja lejátszani, hanem egy kiválasztott tetszőleges szólamot el is tud némítani, tág teret nyújtva így a zenészgazda számára, aki manuálisan kipótolhatja emezt.

A flopiról viszont nemcsak kész MIDI olvasható be, hanem a Roland saját kíséretformátuma is, ami - a hozzánk hasonló gyengébbek kedvéért - annyival jobb, mint a MIDI, hogy élőben is alakítgatható a billentyűzet alsó felével.

Nem kell magnó

A magyarok szintijéhez még magnót sem kell venni, saját maga föl képes venni azt, amit lejátszunk rajta, de nem ám csak úgy, szólóban, hanem rögtön két sávon, amelyekből az egyikre felpakolhatjuk magát a kíséretet, ehhez pedig hozzájöhet a kézi szólómunka.

Remek súgógép is válhat a hangszerből, ha beszerzünk hozzá egy LVC-1 jelű kiegészítőt, ami a MIDI-fájlba beleírt szöveget (persze csak ha beleírták) a zene lejátszásával szinkronban szépen kiírogatja a képernyőre.

Van itt végezetül még egy dolog, ami mellett nem lehet elmenni, annyira hatásosan megkavarja az életünket: a Style Morphing funkció, ami nem kevesebbet vállal, mint lehetővé teszi, hogy két egészen különböző, automatikus, beégetett kíséret sávjait összekeveri, de emberi fogyasztásra alkalmas módon - a beépített kíséretek számát így kb. nyugodtan megszorozhatjuk önmagával és a kíséretsávok számával.

A tesztelő kedvenc hangszere egyébként a goblin volt, amely a légkörbe csapódó vakond sikoltásához hasonló hangot ad. Felvillanyozott és kreatív zárásként álljon itt pár user testimony:

Csak két billentyű scratch van benne, de azt pótolja a punch - Loid

Mostantól nem adok az aluljáróban a vakoknak - Tóta W Árpád

Csehszlovák zeneszerző lehetnék - Etele

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!