Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Egy napig bírja a HP Elitebook akkuja

2008.09.10. 19:39
Az új, drága alkatrészeknek hála végre valóban hordozhatók lesznek a laptopok és egy teljes munkanapnál is tovább bírja az akkumulátoruk. Most a HP mutatott be kitartó gépet.

A Hewlett-Packard azt állítja, hogy megoldást talált az informatika egyik legnagyobb problémájára és elkészítette a 24 órán keresztül újratöltés nélkül működőképes laptopot. Az EliteBook 6930p egy teszt során bizonyította, hogy képes az egynapos eredményre, persze valós körülmények közt nem biztos, hogy összejön ugyanez.

Mindenesetre az alkatrészek ismerősek lehetnek, a tipikus, alacsonyfogyasztású konfigurációról van szó: merevlemez helyett kevesebb energiát igénylő ssd kerül a laptopba, ami a HP szerint hét százalékkal növeli meg az üzemidőt. A kijelző is kevéssel beéri, de ez már speciális: az illumi-lite led önmagában négy órával növeli meg az üzemidőt a hagyományos modellekhez képest. Egy azonban biztos: mindkét alkatrész jelentősen megnöveli a gép előállítási költségét, persze a mobilitás sohasem az olcsóságról volt híres.

Mindenesetre nem a HP az egyetlen gyártó, amelyik felismerte a hosszú üzemidőben rejlő lehetőségeket. A közelmúltban a Dell jelentett be olyan laptopot, ami 19 órán keresztül bírja egyetlen feltöltéssel. Az új Latitude-sorozat alapból tíz órán keresztül bírja, de egy külön megvásárolható, a géphez kapcsolható pótakkumulátorral közel megduplázódik ez a szám. Arról nem írt a Cnet, hogy a HP milyen módszerrel éri el az egynapos üzemidőt, de gyanús, hogy ott sem egy hatcellás akku szolgáltatja az energiát egész nap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!