Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szívd fel, robot

2002.09.24. 09:34
Az emberiség tucatnyi hatékonyabb és látványosabb kínzóeszközt fejlesztett ki, mint a porszívó. Az Electrolux Trilobite robotporszívója megváltást hozhat azoknak a technokrata burzsujoknak, akik ki tudnak pengetni érte 400 rugót. A jövő elkezdődött, de most tényleg.
Bizonyára sokakat sújtott a 80-as években tetőzőtt klasszikus háztartásirobot-vízió, amikor az emberszabású RX-3411 óvatosan egyensúlyozva becsoszogott a reggeli narancsdzsúzzal. A Trilobite ezzel szemben kicsi, kerek, lapos, piros és leginkább az Ötödik elem c. sci-fi takarítóbrigádjára hasonlít.

Egyenlő jogokat a robotoknak!

Amikor megközelíti, az ember a Jetson-család és R2-D2 szerelemgyerekének hihetné, valójában azonban közelebbi rokonságot mutat egy robothamburgerbe szorult denevérrel. A 13 centi magas és 35 centi átmérőjű Trilobite képes emberi beavatkozás nélkül kiporszívózni a szobát, s ebben tereptárgyak, lövészárkok sem jelentenek neki akadályt.

Berúgása után 60 KHz-en rezgő ultrahangos szonárjával kezdi meg a tájékozódást. Első lépésként nekilendül a falnak, mint a gép, hogy aztán a szegély mentén körbeporszívózva térképet készítsen a szobáról. A menet közben útjába kerülő tárgyakat - ágy alá csusszant protézis, kövérebb csotányok, székláb - valósidejű pályakorrekcióval kerüli ki, a kisebb szintkülönbségeken - szőnyeg, kábelek - forgókeféjének mozgatásával evickél tova.

A robotot egyedül a trükkös szintkülönbségek, parkettába mélyesztett emésztőgödör (újra divat!) vagy a lépcső boríthatja fel, ezek ellen padlóra rögzített mágnescsíkokkal lehet védekezni. A félkörben tájékozódó szonár a mágnescsíkokat falnak érzékeli, és elkerüli a garanciában nem fedezett sajnálatos pusztulást.

Kicsi, de robot

Tulajdonosának mindössze a takarítási programot kell beállítania az LCD-kijelzőn, ami lehet normál szobatérképezős, gyors térkép nélküli, vagy adott négyzetméterre koncentrált. Az áramot már egyedül szerzi be a kis szívós, csurig töltve egy órát bírják nikkel-fém-hidrid akkumlátorai. Ha ez nem lenne elég a teljes menethez, visszanavigál dokkolóegységéhez és két óra pihenő után újra szív.

A Trilobite a hagyományos 800+ wattos porszívókhoz képest elenyésző, mindössze 90 watt energiát használ szívásra, további 60-al pedig két kerekének, keféjének motorját hajtja. A másodpercenként 40 centiméteres sebességgel cirkáló eszköz a port üríthető gumirekeszbe gyűjti, a píárilag elavultnak deklarált porzsák helyett. A szőnyegre borult porok vagy növényi törmelékek óvatlan felszippantása elől a klasszikus lehajolós-felkapós eljárást javasolja a gyártó.