Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Szívd fel, robot

2002.09.24. 09:34
Az emberiség tucatnyi hatékonyabb és látványosabb kínzóeszközt fejlesztett ki, mint a porszívó. Az Electrolux Trilobite robotporszívója megváltást hozhat azoknak a technokrata burzsujoknak, akik ki tudnak pengetni érte 400 rugót. A jövő elkezdődött, de most tényleg.
Bizonyára sokakat sújtott a 80-as években tetőzőtt klasszikus háztartásirobot-vízió, amikor az emberszabású RX-3411 óvatosan egyensúlyozva becsoszogott a reggeli narancsdzsúzzal. A Trilobite ezzel szemben kicsi, kerek, lapos, piros és leginkább az Ötödik elem c. sci-fi takarítóbrigádjára hasonlít.

Egyenlő jogokat a robotoknak!

Amikor megközelíti, az ember a Jetson-család és R2-D2 szerelemgyerekének hihetné, valójában azonban közelebbi rokonságot mutat egy robothamburgerbe szorult denevérrel. A 13 centi magas és 35 centi átmérőjű Trilobite képes emberi beavatkozás nélkül kiporszívózni a szobát, s ebben tereptárgyak, lövészárkok sem jelentenek neki akadályt.

Berúgása után 60 KHz-en rezgő ultrahangos szonárjával kezdi meg a tájékozódást. Első lépésként nekilendül a falnak, mint a gép, hogy aztán a szegély mentén körbeporszívózva térképet készítsen a szobáról. A menet közben útjába kerülő tárgyakat - ágy alá csusszant protézis, kövérebb csotányok, székláb - valósidejű pályakorrekcióval kerüli ki, a kisebb szintkülönbségeken - szőnyeg, kábelek - forgókeféjének mozgatásával evickél tova.

A robotot egyedül a trükkös szintkülönbségek, parkettába mélyesztett emésztőgödör (újra divat!) vagy a lépcső boríthatja fel, ezek ellen padlóra rögzített mágnescsíkokkal lehet védekezni. A félkörben tájékozódó szonár a mágnescsíkokat falnak érzékeli, és elkerüli a garanciában nem fedezett sajnálatos pusztulást.

Kicsi, de robot

Tulajdonosának mindössze a takarítási programot kell beállítania az LCD-kijelzőn, ami lehet normál szobatérképezős, gyors térkép nélküli, vagy adott négyzetméterre koncentrált. Az áramot már egyedül szerzi be a kis szívós, csurig töltve egy órát bírják nikkel-fém-hidrid akkumlátorai. Ha ez nem lenne elég a teljes menethez, visszanavigál dokkolóegységéhez és két óra pihenő után újra szív.

A Trilobite a hagyományos 800+ wattos porszívókhoz képest elenyésző, mindössze 90 watt energiát használ szívásra, további 60-al pedig két kerekének, keféjének motorját hajtja. A másodpercenként 40 centiméteres sebességgel cirkáló eszköz a port üríthető gumirekeszbe gyűjti, a píárilag elavultnak deklarált porzsák helyett. A szőnyegre borult porok vagy növényi törmelékek óvatlan felszippantása elől a klasszikus lehajolós-felkapós eljárást javasolja a gyártó.