Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Robotszolgák százezer háztartásban

2002.10.04. 10:52
Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának jelentése szerint eddig nem voltak túl népszerűek az otthoni használatra tervezett robotok. Az árak azonban hamarosan csökkenni fognak, és három év múlva már több százezer háztartásban robotok fognak ablakot mosni és füvet nyírni.
Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) 2002-es robotikai jelentése szerint tavaly otthoni használatra - a játékokon kívül - 21 500 darab robotot adtak el az egész világon. A csütörtökön kiadott jelentés szerint ez a szám 2002 és 2005 között 700 ezerre ugrik majd, írja a Reuters hírügynökség.

Csökkenő árak

A technikai fejlődésnek és a csökkenő áraknak köszönhetően hamarosan robotok végezhetik el a mindennapi házimunka nagyobbik részét, például a fűnyírást és az ablaktisztítást, áll a jelentésben. Persze nem a scifikből ismert gépinasokra kell gondolni, inkább komputerizált porszívókra, fűnyírókra és más szerkentyűkre, melyeket automatikus működésre lehet beprogramozni.

Tavaly már megjelentek automata porszívók a piacon, de viszonylag magas volt az áruk: 1400 dollárba kerültek. "Az árak ugyanúgy csökkenni fognak, mint a személyi számítógépek esetében - mondta Jan Karlsson, az UNECE szakértője -. Amikor a PC-ket magánszemélyek is használni kezdték, azok még igencsak drágák voltak."

Segíthetnek a munkaerőhiányon

A genevai központú szervezet éves felmérésében megállapította, hogy 2001-ben meredeken estek a robotok eladási mutatói. Ennek okát elsősorban abban látják, hogy visszaesett a kereslet Japánban és Amerikában, ami valószínűleg a világméretű recesszió számlájára írható. Azonban egyre több robotot használnak az iparban, és ez még segíthet is az elöregedő társadalmak növekvő munkaerőhiányán. A robotokat alkalmazzák az autógyártás során, a vegyiparban és a kohászatban csakúgy, mint az egészségügyi ellátásban, vízalatti kutatásoknál és robbanószerkezetek megsemmisítésénél.

Japánban sok a robot

2001 végén körülbelül 760 ezer ipari robot működött, ebből 360 ezer Japánban, 220 ezer Európában és 100 ezer Észak-Amerikában. 2005-re 965 ezerre nőhet a robotok száma: az UNECE jelentése Japánban 50 százalékos, az USÁ-ban pedig 30 százalékos növekedést jósol.

A technikai fejlődésnek köszönhetően nőtt a robotok ipari teljesítménye, és ez - figyelembe véve a munkaerő folyamatos drágulását -, egyre vonzóbbá teszi majd azokat. Még a fejlődő országok is - például Brazília, Mexikó és Kína - kezdenek felzárkózni a robotika területén, áll a jelentésben. Az alkalmazottak számához viszonyítva a legtöbb robot továbbra is Japánban van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!