Valér
-2 °C
0 °C

Mozgóképet vetít az elektronikus papír

2003.09.25. 15:25
A rugalmas és hajlítható elektronikus papír már évek óta létezik, de eddig nem szorította ki a piacról a nyomtatott könyveket és újságokat. A Philips mérnökei azonban továbbfejlesztették a technológiát, így az e-papír már mozgóképet is meg tud jeleníteni.
Az e-papír korábbi prototípusai elektroforézissel működtek, ami annyit jelent, hogy a papírban található mikroméretű kapszulákban a festékszemcsék folyadékban keringenek, és vagy a fehér, vagy a színes oldalukat mutatják. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a képpontokat nagyon lassan lehet átkapcsolni, és gyenge a kijelző fényereje.

Elektromos nedvesítés

A Philips eindhoveni kutatóintézetében Robert Hayes és Johan Feenstra az úgynevezett "electrowetting" eljárás alkalmazásával mindkét problémát megoldotta. Ennek a módszernek az a lényege, a kapszulákban lévő folyadékban nem szilárd festék, hanem olajos folyadék kering.

A kutatók olyan kapszulákat használtak, amelyek normális esetben taszítják, elektromos feszültség hatására azonban vonzzák a vizet. A fehér alaprétegen ülő kapszulák alján fekete vagy színes olajcseppet helyeznek el, majd az egészet feltöltik vízzel. Alapállapotban az olaj eltakarja a fehér alapot, és ezzel színes vagy fekete képpontot hoz létre. Feszültség hatására azonban víz nyomul a kapszulák két végébe, az olaj a kapszulák falára kenődik és a képpont kifehéredik. A Philips elektronikus papírja másodpercenként százszor tudja frissítieni a képet, ezért alkalmas a videolejátszásra.

Készülnek a gyártásra

A kutatók most azt szeretnék elérni, hogy a laboratóriumban már működő módszert a gyakorlatban is megvalósítsák, és elkezdődhessek a kijelzők tömeggyártása.

"Munkatársainkkal egy viszonylag kisméretű prototípus kifejlesztésén dolgozunk. Az év végére valószínűleg elkészülünk egy 2,5 centiméteres működő prototípussal, és a színesre való átállás már nem lesz nehéz" - mondta Hayes a BBC-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!