Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Elkészült az első színes e-papír

2007.05.15. 00:48
Már nemcsak fekete-fehér lehet az elektronikus papír, elkészült az első színes változat.

Az LG.Philips mérnökei elkészítették a világ első A4-es színes e-papírját. A különleges kijelző háromszáz mikrométer vastag, hajlítható, és a rajta megjelenő kép minden irányból jól látható. Egyetlen komoly hátránya, hogy csupán 4096 színt tud megjeleníteni, ezért a számítógépek monitorját még aligha helyettesítheti.

Az elektronikus papír egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csak a kép megváltoztatásához van szüksége energiára, tehát ha hosszabb ideig ugyanazt a képet kell mutatnia, kevés áramot fogyaszt.


Doom e-papíron: csavard fel a szörnyeket!

A színes e-papír alapvetően ugyanúgy működik, mint a korábbi fekete-fehér változatok, de rászereltek egy színes szűrőt. A lapban csordogáló elektronikus tintát az E Ink gyártja, viszont az LG.Philips fejlesztette ki azt a technológiát, amely minimalizálja a panel deformálódását.

Az LG.Philips 2005 októberében mutatta első fekete-fehér e-papírját, majd 2006 májusában elkészített egy A4-es változatot belőle. Eddig kevés termékben jelent meg a technológia, de a Displaybank becslése szerint a hajlékony kijelzők piaca 2010-re évi 5,9 milliárd dollárra, 2015-re pedig 12 milliárd dollárra nő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?