Huba
17 °C
33 °C

Elkészült az első színes e-papír

2007.05.15. 00:48
Már nemcsak fekete-fehér lehet az elektronikus papír, elkészült az első színes változat.

Az LG.Philips mérnökei elkészítették a világ első A4-es színes e-papírját. A különleges kijelző háromszáz mikrométer vastag, hajlítható, és a rajta megjelenő kép minden irányból jól látható. Egyetlen komoly hátránya, hogy csupán 4096 színt tud megjeleníteni, ezért a számítógépek monitorját még aligha helyettesítheti.

Az elektronikus papír egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csak a kép megváltoztatásához van szüksége energiára, tehát ha hosszabb ideig ugyanazt a képet kell mutatnia, kevés áramot fogyaszt.


Doom e-papíron: csavard fel a szörnyeket!

A színes e-papír alapvetően ugyanúgy működik, mint a korábbi fekete-fehér változatok, de rászereltek egy színes szűrőt. A lapban csordogáló elektronikus tintát az E Ink gyártja, viszont az LG.Philips fejlesztette ki azt a technológiát, amely minimalizálja a panel deformálódását.

Az LG.Philips 2005 októberében mutatta első fekete-fehér e-papírját, majd 2006 májusában elkészített egy A4-es változatot belőle. Eddig kevés termékben jelent meg a technológia, de a Displaybank becslése szerint a hajlékony kijelzők piaca 2010-re évi 5,9 milliárd dollárra, 2015-re pedig 12 milliárd dollárra nő.